… I que ens ofereix el Monestir de les Avellanes?

A aquestes altures ja deveu saber que a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes s’hi troba el Monestir que Sala capitular del Monestir de les Avellanesduu el mateix nom.

Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes és avui el Monestir i un conjunt de terrenys, de bosc, muntanya i conreu. Aquest espai pertany a dia d’avui al municipi d’Os de Balaguer (Noguera), tot i que la parròquia és la de Vilanova de la Sal, i el nom el pren del poble veï de les Avellanes.

Avui però us explicarem que us ofereix el Monestir. Com sabeu, dintre d’un monestir hi havia els dormitoris dels monjos, el refrectori (que era el menjador), els espais de caràcter religiós com la sala capitular i l’església, i l’arxiu i biblioteca, ja que durant molt temps, els monestirs van ser el principal focus de cultura del país i d’arreu.

Al Monestir de les Avellanes, tot hi haver-hi una comunitat religiosa, la dels maristes, aquesta no és una comunitat de caràcter monacal. L’última ordre monàstica fou la premostratenca, hi va deixar de ser-hi l’any 1840.

Els germans maristes, han volgut recollir l’antiga tradició monàstica i adaptar-la a un monestir del segle XXI. Per tant, ara el monestir ja no està tancat a l’ordre monàstica sinó que obre les portes a qui vulgui gaudir-ne. I ofereix els següents serveis:

Comunitats maristes:

 • El monestir té avui en dia dues comunitats de germans maristes que representen les antigues ordres monàstiques. Són però una ordre religiosa moderna i actual, dedicats al món dels infants i l’educació.

Hostatgeria monàstica:

 • Ofereix 36 habitacions dobles amb vistes exteriors, i vol representar el servei d’allotjament i hostatgeria que oferien els monestirs als viatgersCampanar de l'església del Monestir de les Avellanes

Menjador:

 • Ofereix menú diari i servei de carta als caps de setmanes, simbolitza el refrectori, espai on menjaven els monjos.

Centre de reunions:

 • El monestir ofereix a empreses, institucions, grups de persones, etc., tot un conjunt de sales on poder realitzar reunions, cursos, conferències, etc. Recupera això la tradició de reunió i debat que els monjos celebraven a la sala capitular.

– Casa d’espiritualitat:

 • Pren la vessant religiosa dels monestirs, juntament amb l’existència de les comunitats que habiten el monestir. Està formada per 12 habitacions i ofereix acolliment a qui vulgui tenir una estada de reflexió i pregària.

Servei de Documentació i Arxiu:

 • Està format per l’arxiu històric dels maristes de Catalunya i un servei de biblioteca (tancat al públic per reformes). Vol simbolitzar l’antiga biblioteca del monestir i l’espai de cultura que eren aquestes comunitats

Casa de colònies:

 • L’element més diferenciador, vol enllaçar amb la característica de formació/educació que també tenien els monestirs, en aquest cas per a l’oci de grups de nens i nenes i el coneixment de la natura que ofereix l’entorn del monestir.

4 pensaments sobre “… I que ens ofereix el Monestir de les Avellanes?

 1. Interessant… Llastima que no estigueu dins d’alguna ruta del camí de Sant Jaume català. Sembla un paratge preciós.

 2. Doncs sembla ser que no, que no hi ha cap ramal del Camí de Sant Jaume que passi per la Noguera alta. El més proper passa per Balaguer, que està a uns 12 kilòmetres.
  Tot hi això no hi falten símbols referents al camí o bé al propi sant. Per exemple a la Col·legiata de Sant Pere d’Àger hi ha símbols referents al camí.
  També a Els camins de Sant Jaume, hi trobaràs un mapa que indica diferents ramals del camí, hi pots veure també el tram del riu Segre que prové de França.

  Moltes gràcies pel comentari!, estàs convidat a visitar el Monestir de les Avellanes que vulguis!

 3. Hola: estaria interesada en passar la Setmana Santa al monestir desde dijous sant fins diumenge de pascua que marxaria, per estar tranquila, pregar i participar als actes dels oficis propis de la setmana. Se que tenen la hostatgeria. Voldria que m’enviessin informació al respecte. Agraida i salutacions.

 4. Benvolguda Marisa,

  Em sap greu comunicar-li que per Setmana Santa el Monestir de les Avellanes està tancat. Concretament des del dijous sant, dia 21 d’abril fins al diumenge de ressurrecció, dia 24 d’abril. El motiu d’aquest tancament és la celebració de la Pasqua Jove de les Avellanes, que des de fa més de 35 anys se celebra al monestir. Degut a la gran quantitat de jovent que assisteix a aquesta pasqua la casa es tanca i s’utilitza només per a atendre aquest acte.

  Esperem que pugui trobar unes altres dates i que pugui gaudir de l’estada al Monestir de les Avellanes.
  Per a més informació pot contactar a: 973 43 80 06 o avellanes@maristes.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s