La cuina del Monestir de les Avellanes, avui “Bacallà a la mel del monestir”


Els cuiners del restaurant del Monestir de les Avellanes s’afegeixen al bloc del Monestir de les Avellanes, i ho fan amb la publicació de receptes de la cuina amb que ens delecten al restaurant del Monestir.

El bacallà a la mel és un plat típic de la cuina del Monestir. També és un plat típic de la Noguera alta i que forma part de l’anomenada cuina de la mel. El bacallà era, fins no fa tants anys, un dels peixos que més es menjava a les terres d’interior com ho és la Noguera alta. El bacallà conservat amb sal dura molt de temps, és doncs un aliment fàcil de conservar i que ajudava a l’alimentació dels nostres padrins a l’hivern o en temps de manca d’aliments frescos. Pel que fa a la mel, és un producte típic dels pobles de la serra del Montsec, i el Monestir de les Avellanes no n’és una excepció. Com tots sabem la mel és un aliment que s’utilitza per endolcir els plats, però a la vegada és també un aliment amb un alt valor nutritiu i energètic. Els cuiners del Monestir de les Avellanes han creat un plat extraordinari amb la combinació d’aquests dos ingredients tant diferents de sabor, i a la vegada tant identificadors de la cuina de la Noguera alta.

BACALLÀ A LA MEL DEL MONESTIR AMB MUS DE POMA

Ingredients (per a 4 persones):

per al bacallà:

  • 1 kg. de llom de bacallà dessalat
  • 1 ceba
  • 300 grams de mel
  • 150 cl. de suc de taronja

per a la mus:

  • 4 pomes
  • 70 cl. de suc de préssec
  • 15 grams de gelatina en pols
  • 250 grams de nata

Preparació:

Començarem per treure el cor a les pomes, seguidament les fornejarem amb el suc de préssec a 180º durant 25 minuts. Mentre es couen…

Escalfarem una paella i hi afegirem el suc de taronja, quan comenci a bullir hi afegirem els lloms de bacallà. Quan hagin passat 5 minuts hi afegirem la mel (n’hem de guardar una mica per la ceba) i deixarem que es cogui durant 5 minuts, fins que emulsioni el suc i la mel.

En una altra paella hi posarem la ceba tallada al julié. Quan comenci ha estar rossa hi posarem la resta de la mel que hem guardat, i esperarem a que es caramel·litzi, moment en que haurà agafat un to ros brillant.

I recordeu que teniu les pomes al forn!. Un cop hagin passat els 25 minuts retirarem les pomes del forn i les posarem al frigorífic per a que es refredin. Quan estiguin fredes les pelarem i les passarem per la batedora. Seguidament hi afegirem la gelatina i la nata i ho muntarem amb la mateixa batedora.

I ja només ens quedarà el muntatge del plat, aspecte que deixem a la vostra imaginació i lliure albiri.

Esperem que proveu de fer-lo i que us agradi molt!

Avui la recepta de: Jaume Pujol (cap de cuina del restaurant del Monestir de les Avellanes)

Anuncis

5 pensaments sobre “La cuina del Monestir de les Avellanes, avui “Bacallà a la mel del monestir”

  1. M’ha encantat la vostra recepta, la mescla del dolç i el salat ha de ser boníssima, per cert ja tinc ganes de fer vacances per passar una esta al Monestir, això pinta molt bé, seguiré guaitant els aconteixements del Monestir

  2. josep hem vist hara aquesta introduccio del monestir i de la brema es precios i amb molts recorts d’anys enrrere ,continua com hara .
    Josep

  3. Molt bones Clair!

    Gràcies pel comentari, els hi passaré als cuiners i cuineres del Monestir a veure si s’animen i publiquen més receptes!

    I si vols venir al monestir ja ho saps, som un monestir de portes obertes.

    Fins aviat!

    PD: si voleu veure el bloc de la Clair: http://plateretsicassoletes.blogspot.com/

  4. Hola! m’ha encantat la recepta…en volem mes!!! Visitaré la web de la Clair.
    Petons!

  5. Hola Anna,

    Gràcies!, espero que la provis de fer i que t’agradi el resultat!.
    Hem fet proves amb la primera recepta i hem vist que ha tingut bastanta acceptació, així que ja estem preparant la segona… només puc dir que serà un postre…

    Fins aviat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s