L’Arxiu Gavín assisteix al IV Fòrum Auriga a Perpinyà

 

Mosaic de la ciutat romana d'EmpúriesAl llarg de l’any l’Arxiu Gavín assisteix a diferents actes relacionats amb les temàtiques dels seus fons, per tal d’ampliar el fons fotogràfic i documental de Catalunya i a la vegada donar a conèixer la tasca feta a l’arxiu. El cap de setmana del 8 i 9 de novembre, vaig assistir al IV Fòrum Auriga, que se celebrava a Perpinyà, capital de la cultura catalana del 2008. Un dels actes destacats d’aquesta trobada eren les jornades de tradició grecoromana a Catalunya, amb les quals vaig poder visitar i fotografiar els jaciments de les ciutats romanes de Rúscino a Perpinyà (bressol de la comarca del Rosselló) i d’Empúries a l’Escala (Alt Empordà). Jaciments on enguany  s’hi celebra  el centenari de l’inici de les excavacions arqueològiques.

Als qui ens agraden les “pedres”, sempre que podem gaudir d’una visió àmplia d’unes ruïnes com les d’Empúries, en aquest cas, en sortim amb un concepte diferent de la petita història de cada lloc. Empúries es un veritable trencaclosques, hi entres seré i en surts amb un bon mal de cap intentant esbrinar totes les cultures que hi han deixat la seva petja.

El nivell del sol actual del jaciment d’Empúries es troba prop de tres metres per sota el nivell de quan varen començar les excavacions el 1908, dirigides inicialment per Josep Puig i Cadafalch. En aquest nivell actual del sol es troben les restes de la ciutat grega (Néa Pólis). Tot i la immensa feina feta pels arqueòlegs durant cent anys, tant sols s’ha excavat un 25 % del total del jaciment, es a dir que, al ritme actual, ens queden uns tres cents anys més per poder gaudir del 100 % d’aquest extraordinari munt de cultures superposades unes Empúries - Foto de Josep Sansalvadordamunt de les altres.

A Empúries hi varen haver tres ciutats força importants, no l’una damunt de l’altre aprofitant les restes de la última civilització, sinó en tres indrets ben diferenciats.

La primera ciutat va ser Palaià Pólis o ciutat antiga, ubicada on actualment s’aixeca la població de Sant Martí d’Empúries, en aquells temps l’actual Sant Martí d’Empúries era una illa rodejada de mar, per tant el terreny per ampliar la ciutat de Palaià Pólis era limitat i al créixer la població varen tindre de buscar una nova ubicació on eixamplar la ciutat. Es important remarcar que la ciutat antiga ha estat molt poc excavada, per no dir gens, el motiu es que al damunt seu s’hi ha anat construint amb els segles la ciutat de Sant Martí d’Empúries, s’hi han trobat però restes d’assentaments íbers de l’edat del Ferro. Això no ha succeït amb la segona ciutat, ja què fou abandonada  i per tant les restes arqueològiques no es trobaven sota una ciutat moderna.

Aquesta segona ciutat es Néa Pólis o ciutat nova, la qual es va construir  en una zona d’aiguamolls, al voltant de la qual hi havia diversos enclavaments habitats per indigets, els indígenes íbers de la zona . La colònia es va anomenar Emporion, que en grec vol dir mercat. La ciutat es desenvolupà gràcies a l’activitat comercial que realitzaven els grecs amb els pobles indígenes de la Península. Les ruïnes d’Empuries han arribat als nostres dies perquè la ciutat va ser abandonada, ja en època antiga i les ruïnes van ser sepultades per la sorra de la platja, ja que és una zona de dunes. La troballa de mes renom localitzada fins ara ha estat la estàtua anomenada d’Asklépiós, Serapis o Esculapi d’Empúries trobada l’any 1909, fa 2,15 metres d’alçada, està datada entre els segles IV i III a. C., l’Esculapiés el déu de la medicina.

I per finalitzar la tercera ciutat, la ciutat romana, és la de més extensió de totes, d’unes 20 ha. Situada a Imatge del Jaciment d'Empúries - Foto de Josep Sansalvadorponent de la Néa Pólis grega. Té planta rectangular i és la que s’ha pogut excavar menys degut a la grandària del terreny i a que una bona part dels terrenys on s’ubica la ciutat romana encara son en mans de particulars. La ciutat romana es va anar creant a partir del segle I a. C. anomenant-se “Municipium Emporiae”. Malgrat que encara romangui en fase d’excavació, el que s’ha pogut localitzar fins ara ha estat una important Domus amb uns mosaics realment meravellosos, unes termes públiques, un Fòrum, una Basílica civil i Cúria, un Temple Augustal, un altre Temple capitolí dedicat a Júpiter, Juno i Minerva, una muralla romana que tancava tot el perímetre, un Amfiteatre, una Palestra i diversos trams de carrers, illes de cases amb habitatges i botigues. La peça més important localitzada a estat un mosaic amb la escena del Sacrifici d’Ifgènia.

Ara nomes resta esperar el pas del temps, per que la feina dels arqueòlegs vagi prosperant i alhora nosaltres puguem anar gaudint de les noves troballes d’una civilització força enigmàtica. Des de l’Arxiu Gavín, esperem gaudir-ne també, i ser presents al Fòrum Auriga de l’any vinent.

Josep Sansalvador

Arxiu Gavín

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s