L’energia solar, present al Monestir de les Avellanes

Plaques solar amb Monestir de les Avellanes al fonsJa fa temps que el Monestir de les Avellanes ha apostat per l’ús de les energies renovables i sostenibles. Tampoc és un tema nou per a la comarca, ja què els habitants del dur territori dels aspres del la Noguera, des de temps antics han emprat la imaginació, per aprofitar al màxim els recursos energètics que els proporcionava la natura. Ara però, i ja al segle XXI, les noves tecnologies permeten un aprofitament de les energies renovables molt més avançat.

Des d’inicis d’aquesta tardor, el Monestir de les Avellanes, disposa d’una planta solar fotovoltaica amb la qual es pretén aprofitar el màxim possible la llum del sol, present a la Noguera alta la major part de l’any. Un nou repte a favor de les energies renovables, tot i que no és pas el primer, ja que el Monestir disposa des de l’any 2000 d’un sistema de reaprofitament de les aigües residuals. Aquestes aigües, són filtrades a través de processos biològics i emmagatzemades en dipòsits. El seu ús és el reg dels camps de l’entorn, com per exemple pel reg gota a gota de la vinya, per a l’horta i també en alguns camps de l’entorn del Monestir. Una pràctica que ha suposat un gran estalvi d’aigua, en un entorn on des de sempre, aquest recurs hi ha estat molt mancat.Muntant una de les plaques de la Planta solar del Monestir

Com ja sabeu l’energia solar és l’energia renovable obtinguda directament del sol. La radiació té un valor de potència que varia segons el moment del dia, així com segons les condicions atmosfèriques. L’energia solar fotovoltaica és la forma d’obtenció de l’energia solar mitjançant plaques de semiconductors que són sensibles a la radiació solar. El corrent elèctric continu que proporcionen les plaques fotovoltaiques es pot transformar en corrent altern i injectar-lo a la xarxa elèctrica normal. En entorns aïllats és una forma econòmicament viable d’obtenir electricitat, tot i que en aquest aspecte cal tenir en compte la legislació vigent sobre l’explotació d’aquest tipus d’energia.

Planta solar del Monestir de les Avellanes amb el sol al fonsLa planta fotovoltaica del Monestir de les Avellanes, ha estat instal·lada a la partida de Planta Simó, uns terrenys suficientment allunyats del Monestir. El lloc és ideal, perquè està prou elevat com per captar el màxim de radiació solar, a més està situat entre la Serra del Convent i altres puigs, de manera que no es visible ni des del Monestir, ni des dels camps que l’envolten. Tot plegat per evitar qualsevol impacte visual dels panells solars en l’entorn i per integrar-los el màxim possible al paisatge.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s