El pessebre del Monestir de les Avellanes

Pessbre del Monestir, nadal 2008La tardor ens ha portat el fred i aquest ens a posat a les portes de l’hivern, una estació que comença amb les festes nadalenques, que avui en dia solen mesclar les tradicions més antigues amb la modernitat més actual.

Un dels elements característics del Nadal és el pessebre. El Monestir de les Avellanes sol iniciar l’hivern i les festes de Nadal amb la instal·lació del seu pessebre. Un pessebre que canvia cada any, d’una forma innovadora, amb simbolisme propi, tot aconseguint un pessebre tradicional amb estètica moderna i a voltes també transgressora. Aquest any, com l’anterior, el claustre ha esta l’espai escollit per representar-hi el pessebre de caràcter més artístic i innovador. Al Monestir però, hi podeu trobar també el Betlem de l’entrada, situat a la Sala Capitular, amb una estètica més clàssica, així com el Betlem de l’església, de caràcter més artesanal. Tots dissenyats pel G. Máximo.

El G. Máximo ha estat bona part del mes de desembre dissenyant i construint el pessebre del Monestir. Al claustre hi podeu veure la representació més innovadora, on l’artista ha reciclat elements moderns amb les característiques tradicionals del pessebre. Hi veureu una gran roda de tractor, dintre de la qual hi ha instal·lat el naixement de Jesús i al voltant tres rodes pneumàtiques més petites amb els reis mags, el pastor i l’estrella de l’anunciació. Completa el conjunt l’arbre de nadal, un arbre sense fulles des d’on es despleguen unes cordes que uneixen els diferents elements del conjunt,G. Máximo elaborant el pessebre de l'església finalment dues grans cintes de colors s’eleven per damunt del claustre i s’entrecreuen damunt del naixement.

L’autor de l’obra, el G. Máximo, no només vol apropar-nos als elements tradicionals i simbòlics del pessebre, sinó que els interpreta artísticament i els adapta als temps actuals. Així doncs no és estrany que utilitzi les rodes pneumàtiques per a allotjar els personatges, ja que la nostra és la societat del moviment, la roda simbolitza doncs els temps moderns, la seua forma circular simbolitza a la vegada el pas del temps, per tant en un mateix element tenim dos missatges, la velocitat en que és mou la nostra societat i el pas ràpid del temps, tot plegat situat en un espai tant antic i gairebé immòbil, com és el claustre del Monestir (s. XII).

L’arbre, sec i sense fulles simbolitza la realitat en que vivim, un arbre engalanat amb les llums nadalenques, però que no té fulles. L’arbre de fulla caduca, simbolitza el cicle de la vida; però també les contradiccions del nostre món, on massa sovint ocultem la realitat -l’arbre sense fulles- de les coses, sota elements fugissers, materials i enlluernadors – les llums de nadal -.

segona-foto Tot aquest gran conjunt està entrellaçat a través d’unes cordes, que representen un món cada cop més petit, on les distàncies cada cop són més curtes. Per altra banda simbolitzen un món on tot està connectat, la roda per molt que vulgui girar, no deixa d’estar unida als altres elements del conjunt, qualsevol moviment d’un dels elements afectarà d’alguna forma als altres.

Per acabar les dues cintes que sobrevolen el claustre i s’entrellacen damunt de la representació del naixement. Simbolitzen allò més espiritual, la part més interior de cadascun de nosaltres, potser menys terrenal. Les dues cintes es sostenen a l’aire i només s’uneixen en un punt, la cova on neix el nen Jesús. El naixement, que succeeix a la terra, simbolitza la puresa, els sentiments, les motivacions, els principis i valors que ens fan a tots iguals com a persones. Aquest és el punt d’encontre de tots, tant ahir com avui, ja sigui a poc a poc o a la velocitat de la llum, siguem joves o vells, tant si ens mostrem com som, com si volem tancar els ulls davant de la realitat que ens envolta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s