L’hostatgeria monàstica en la tradició d’acollida als viatgers

Monjo d'un dels capitells del claustre del S. XIIFa uns cinc anys, un grup d’incondicionals dels monestirs peninsulars, van decidir emprendre un projecte apassionant creant l’Associació d’Hostatgeries Monàstiques. L’objectiu era intercanviar experiències i cercar alternatives a les noves realitats dels Monestirs. I amb això donar a conèixer una possibilitat d’allotjament i estada, orientada a un tipus de viatgers cada cop més nombrós, exclusiu, que estima la cultura i la història, així com les vivències més tradicionals.

Històricament, d’entre les finalitats dels monestirs, destacava la de constituir-se en veritables dinamitzadors socials, culturals i econòmics de comarques i territoris, majoritàriament ubicats en zones conflictives, de frontera o poc habitades.

Un altra funció bàsica era la d’acollir a viatgers, tot això en èpoques de mínimes infraestructures, sense informació i on sovint, els viatgers desconeixien quina seria la seua següent etapa; a més calia afegir-hi altres circumstàncies més humanes, com els perills propis dels desplaçaments.

Avui en dia, moltes d’aquestes circumstàncies han canviat; les infraestructures són acceptables, fins i tot excel·lents en molts casos, els viatges es poden preparar amb gran detall (guies, internet, revistes, etc.) i es disposa d’una gran oferta d’allotjament de tot tipus, en qualitat i quantitat.

Un altra circumstància, certament previsible en els nostres temps, és l’augment de l’edat mitja dels habitants dels monestirs, fet que provoca que la tasca d’atenció als viatgers o de les activitats pròpies dels Monestirs, siguin desenvolupades per menys religiosos i cada cop de major edat.

Imatge del Monestir de les AvellanesDavant d’aquesta nova realitat, observem com s’apliquen solucions diverses, depenen de les diferents Ordres religioses, la seua situació actual, el nombre dels seus membres o les seues experiències anteriors. Algunes d’aquestes solucions són la contractació de personal extern, la reubicació de religiosos en altres monestirs, la venta o lloguer dels edificis, o també la cerca de terceres vies, opció en la que s’ubica i que pretén desenvolupar l’Associació d’Hostatgeries Monàstiques.

Des de la seua creació, l’Associació d’Hostatgeries Monàstiques ha realitzat 3 congressos i 2 assemblees, reunint en alguns casos a més de 60 participants de diversos Monestirs, que cerquen alternatives de gestió, basades en la qualitat, el tradicional deure d’acollida dels monestirs i l’adequació de totes aquestes circumstàncies al segles XXI.

Jaume León i Andrés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s