L’Escala de l’enteniment, Llull al Monestir de les Avellanes

Escala de l'entenimentL’entrada del Monestir de les Avellanes és un lloc especial, un lloc d’acollida per a tots els que passeu pel Monestir. És un espai que, adaptat a les funcionalitats actuals, està pensat per transmetre, a partir de detalls,  sensacions i elements històrics del Monestir.

El pensament de Ramon Llull també està present en aquest espai d’acollida, i hi es  mitjançant l’escala de l’enteniment. Puig-Pey, com a arquitecte de la remodelació més recent del Monestir, va voler aportar així un missatge per al visitant, amb el qual provoqués la reflexió sobre el Monestir i la seua simbologia.

Ramon Llull, escriptor, filòsof, místic i teòleg català nascut a Mallorca al Segle XII, fou una de les figures més fascinants i avançades dels camps espiritual, teològic i literari de l’edat mitjana. Llull considerava que l’home ha de fer ús de l’enteniment, i per això la teologia ha d’ajudar a l’home en la seua tendència natural vers Déu; és a dir, formar-lo per a una evolució esglaonada cap a la perfecció, a partir del raonament. I a la vegada també possibilitar-li  la vivència de l’experiència mística, entesa com la sensació de imag1511la persona que ha ascendit a un alt grau d’enteniment o d’intel·lectualitat. “Pujar de les sensualitats a les intel.lectualitats i mitjançant unes intel.lectualitats trobar altres intel.lectualitats“.

Per a Llull, l’art té un objectiu missional, és per això que l’empra com a mitjà expressiu de les seues teories i reflexions. Així doncs l‘escala de l’enteniment -ascens i descens a allò intel·lectual- és una forma d’emprar l’art per a expressar la lògica lul·liana, la qual teoritza i raona sobre el significat de l’ascens, esglaó a esglaó cap al cap d’amunt de l’escala.

L’esglaó més baix està representat per la pedra, seguit de la flama, la planta, brutus o la bèstia, l’home, l’àngel, el cel i finalment Déu, com a representació de la perfecció. En el cas de la l’escala de l’enteniment del Monestir de les Avellanes, Puig-Pey va afegir-hi, a la part superior tres pedres en representació de la santíssima trinitat.  Es va sacrificar la funcionalitat de l’escala per valorar-ne més l’element simbòlic i artístic, d’allò Escala de l'enteniment del Monestir de les Avellanesque vol representar. De manera que les persones que pugen per aquesta escala han de fer un esforç superior ja que l’altura dels esglaons és més gran de l’habitual, element que simbolitza a qui  la puja, l’esforç que ha de fer per acostar-se a la perfecció, o dit d’una altra forma l’esforç cap a la millora personal de cadascú.

Advertisement

3 pensaments sobre “L’Escala de l’enteniment, Llull al Monestir de les Avellanes

  1. L’escala de l’enteniment és un lloc on reflexionar sobre el “on volem anar” i “com anar-hi”, cada esglaó vol representar l’esforç personal de cadascú per arribar a la perfecció o millora personal; per intentar entendre tant sols una miqueta l’últim esglaó hauríem de centrar-nos molt en cadascun dels esglaons anteriors i moltes vegades ni tant sols cal arribar a l’últim esglaó per entendre’l.
    El problema de la nostra societat és que moltes persones no valoren l’esforç de pujar els esglaons i volen arribar fins l’últim esglaó (on tothom vol anar) pujant-hi directament amb ascensor per arribar-hi abans i sense cansar-se. Però un cop hi han arribat es troben desconcertats perque esperaven “alguna cosa més” i aquesta cosa més és el que s’han deixat pel camí, és a dir, els altres esglaons que no han pujat amb el seu esforç personal. En altres paraules, ho podríem entendre com el valor del camí cap a Ítaca; on el que val es anar fent el camí conscients que quan arribem al final, aquest sigui el desitjat, i a la vegada ens permeti mirar endarrera i estar orgullosos del camí que hem fet.

    Josep Sansalvador
    Arxiu Gavín

  2. Retroenllaç: Ramon Llull | Pedres Gravades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s