L’Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes troba una església romànica a la Noguera

Vista del conjunt del turó on s'asenta el castell d'en TxelisL’agost del 2005 en Josep Sansalvador de l’Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes, acompanyat per Josep Pla veí de Balaguer, varen descobrir les restes d’una església romànica de la qual se’n desconeixia la seua existència. En aquells moments l’Arxiu Gavín havia trobat la seua nova ubicació al Monestir de les Avellanes i ben aviat començarien les obres del nou edifici. Per aquest motiu s’ha esperat fins a la inauguració de la nova seu de l’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes, per a donar a conèixer la notícia.

Es tracta doncs d’una església situada dintre del recinte del Castell de Txelis (de Gelis o de Monteró). Situada a dalt de tot del turó en un indret de difícil accés. L’indret és al poble de Sant Llorenç de Montgai, dintre del municipi de Camarasa i a la comarca de la Noguera.

Després de netejar l’indret de la vegetació es va poder constatar que es tracta d’un edifici de reduïdes dimensions, del qual només queda un mur d’un metre d’alçada per 3 metres de llargada. De la resta de l’església se’n pot distingir la planta de la nau amb la curvatura de l’absis orientada a llevant, tal i com es feia en les esglésies romàniques. Tot sembla indicar que es va aprofitar el recinte defensiu del Castell de Txelis per ubicar-hi la seva església, tal i com succeeix en el veí Castell de Llorenç, així com en altres castells de l’època. Probablement l’església va ser construïda al segle XI, ja que el castell data d’aquesta època.

Després d’investigar i consultar les fonts documentals, els veïns de la zona, així com els arqueòlegs que treballen al jaciment ibèric del turó de Monteró, molt aprop de la zona de la troballa, es va poder constatar que ningú coneixia l’existència d’aquestes restes. L’única font documental que esmenta les restes és la col·lecció Catalunya romànica d’Enciclopèdia Catalana, tot i que allí són confoses per “una mena de cisterna”.Restes del mur que es conserva i forma de la planta de l'església (Foto de l'Arxiu Gavín)

Esperem que des de l’Arxiu Gavín, ara instal·lat definitivament al Monestir de les Avellanes (Noguera) es pugui continuar treballant en la identificació d’edificis religisos de Catalunya, ja siguin antics com actuals. Al mateix temps des de la nova seu de l’Arxiu Gavín s’està treballant perque tot el seu fons estigui ben conservat, classificat i descrit així com perquè pugui ser consultat i investigat pels investigadors i altres persones interessades.

Un pensament sobre “L’Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes troba una església romànica a la Noguera

  1. M’agradaria disposar de més informació sobre el castell per raons obvies.A on podria trobar-la?Gràcies per avançat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s