Arriben les festes del Sant Crist, patró de Balaguer, com sempre amb activitats ben diverses que combinen tradició i modernitat, en la Festa Major de tardor de la capital de la Noguera, enguany del 6 al 9 de novembre.
Als Aspres del Montsec i concretament al terme del Monestir de les Avellanes, l’arribada del novembre i de les Festes del Sant Crist, significa que es temps de sembrar l’ordi, el blat, la civada i el sègol.
Puntuals a la cita, els encarregats de la finca del monestir han iniciat avui, després de la prèvia preparació de la terra, la sembra del cereal. Una sembra que es fa de forma mecanitzada, cosa que permet que en pocs dies estiguin sembrats tots els trossos.
I a partir de la setmana vinent caldrà esperar que el temps acompanyi, ens plogui una mica, de manera que el cereal pugui néixer i estar preparat per passar el llarg hivern.
El conreu de la terra en un territori com el dels Aspres del Montsec, ha anat canviant molt en els últims anys, tot i tractar-se d’una agricultura de secà. Al marge de la mecanització del camp, cal destacar el canvi en la tipologia de cultius i el canvi en la distribució i explotació de les terres de conreu.
Els cultius d’aquesta zona de la Noguera han anat perdent diversitat, no fa pas tants anys un dels conreus principals era l’ametller i en menor mesura l’olivera. Actualment però aquests dos conreus s’han anat substituint pel cereal i sobretot per l’ordi, un conreu també tradicional a la contrada. Aquesta pèrdua de diversitat es deu sobretot a dos motius: en primer lloc la devaluació del preu pagat per l’ametlla i la dificultat de competir en un mercat globalitzat. En segon lloc la manca de pagesos degut a l’envelliment de la població i la dificultat de la gent jove per continuar vivint de la terra. Tot plegat fa que s’opti per la sembra de cereal, que no vol tant manteniment com l’arbre i que es paga una mica millor.