Descobreixen les restes d’Arnau Mir de Tost

Arnau Mir de Tost, va ser el personatge més important en temps de la reconquesta en aquestes terres, després del comte d’Urgell. Nascut entre els riscs del seu afamat i segur castell de Tost, el seu enginy, el seu valor i capacitat militar, li van obrir el pas cap a aquestes terres del sud.

Arnau Mir de Tost va conquerir la vall d’Àger abans del 7 d’agost de 1041. Pretenia a nivell polític i a nivell religiós establir el seu senyoriu corresponent. No s’atreví o no va poder elevar a bisbat el seu territori però va aconseguir que Sant Pere d’Àger fos reconegut com abadiato nullius, depenent immediat de la Seu Apostòlica. Motiu pel qual cap bisbat podia aportar drets concrets sobre Àger.

En el seu testament llegà als seus descendents les seues terres, que foren transformades amb el Vescomtat d’Àger, un vescomte dels quals -Àlvar de Cabrera-, fou enterrat al Monestir de les Avellanes. Arnau Mir de Tost, fou el responsable de la repoblació i de l’estructuració del Pre-pirineu lleidatà en temps medievals.

Hem publicat aquesta entrada, amb textos d’Edurardo Corredera, per celebrar que ahir, dia 3 de desembre del 2009, es van descobrir les  que podrien ser les restes d’Arnau Mir de Tost, sota una llosa de l’església de Sant Vicenç d’Àger.

Segons sembla i explica un document que es va trobar dintre del sepulcre, les despulles d’Arnau Mir es van traslladar en temps de les guerres carlines, de la col·legiata d’Àger a l’església de Sant Vicenç.

Després dels anàlisis d’aquestes restes, s’ha acabat confirmant (gerner del 2010) que es tracta de les restes de 3 persones diferents, tot i que encara no està assegurat, sembla que cap d’elles serien d’Arnau Mirt de Tost. Això significaria que les restes del Vescomte d’Àger, ja s’haurien saquejat abans del segle XIX i dintre de la mateixa Col·legiata d’Àger.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s