Publicat un estudi sobre Jaume Caresmar i la seua obra historiogràfica

En el Butlletí de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (n. LI 2007-2008), hi trobem l’estudi Jaume Caresmar i les fonts històriques de l’Església Catalana, realitzat pels historiadors Paul Freedman (Yale University)  i Flocel Sabaté (Universitat de Lleida)

L’estudi sobre Jaume Caresmar i les fonts històriques de l’Església Catalana, preten aportar nou coneixement sobre el membre més destacat de l’Escola historiogràfica del Monestir de les Avellanes al segle XVIII. En concret l’estudi aprofuneix sobre el treball de Caresmar en organitzar, protegir i difondre els fons documentals provinents de l’església catalana medieval.

Els autors  ressegueixen la complexa obra de Jaume Caresmar. Una obra incompleta i inèdita que ha estat objecte de dispersions i destruccions a causa dels conflictes bèl·lics, legislacions anticlericals i negligències vers el patrimoni documental, des de l’època napoleònica fins a la guerra civil de 1936/1939.

Aquest estudi recupera de l’oblit la tasca de Jaume Caresmar, canonge premostratenc que fou abat en dues ocasions del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. L’obra de Caresmar, avui desapareguda o dispersa en diversos arxius, representa l’esforç continuat del canonge per a la preservació de les fonts documentals de l’església catalana.

Finalment els autors destaquen que els projectes historiogràfics i de recopil·lació de fons documentals, duts a terme durant el segle XVIII, tot i ser incomplets, són de gran importància per a un futur impuls dels estudis historiogràfics moderns de la Catalunya medieval.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s