De re aplicula i la mel del Monestir de les Avellanes

L’any 1910, en arribar els Germans Maristes al vell Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, van trobar col·locades en una cabana mirant al sud, 8 arnes primitives amb abelles. Tal i com era tradicional al país, les arnes eren fetes amb  troncs cilíndrics buidats i també amb canyes teixides i rebossades amb fang i carbó  barrejat amb cendres per a evitar millor la tinya o falsa arna.

Les abelles havien treballat durant temps sense cap ordre, i tota la seua obra estava fixada a les parets de la cabana, impedint revisar les bresques de les arnes, per tal de dirigir el seu treball i poder aconseguir una mica de mel.

El germà Judicael fou l’encarregat de fer produir aquelles primitives arnes. Les circumstàncies del moment el van obligar a seguir utilitzant el mètode de l’apicultura de fixació, i per tant a continuar mantenint les 8 arnes originals fixades a la paret. La producció resultant continuava sent minsa, però com a mínim s’havia salvat la colònia d’abelles originals.

L’any 1913 el G. Eugendus, format amb idees apícoles modernes, fou l’encarregat de les arnes. La voluntat d’ampliar ràpidament el nombre d’arnes el va fer caure en un conjunt d’errors, com el fet de recollir eixams transhumants, que són de poc valor,  i col·locar les arnes en un lloc exposat als vents de ponent, dominants  i forts al Monestir de les Avellanes. Tot hi arribar a ajuntar 30 colònies, l’hivern següent el rusc va quedar reduït a les 8 arnes primitives. Aquest fou el segon intent fracassat de reconstruir el rusc d’abelles del Monestir de les Avellanes.

L’any 1915 hi hagué un tercer intent…. es van salvar les 8 arnes primitives?, es va aconseguir la tan preuada mel de les Avellanes?… si ho voleu saber haureu d’estar atents a la publicació de la segona part de: De re apicula i la mel del Monestir de les Avellanes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s