De re apicula i la mel del Monestir de les Avellanes (2a part)

L’any 1915 el Germà Lucio, fou nomenat encarregat de les abelles del Monestir de les Avellanes, amb l’objectiu de mantenir i engrandir les 8 arnes primitives. El G. Lucio va acceptar l’encàrrec amb la condició que pogués aplicar els avenços de l’anomenada indústria apícola mobilista.

Les condicions del G. Lucio van ser acceptades pel G. Provincial, qui es feu càrrec de les despeses per tal d’invertir en la introducció de la moderna apicultura mobilista al Monestir de les Avellanes. Per tal d’introduir aquest model d’apicultura, el germà encarregat s’estudià la poca teoria que hi havia i viatjà pel territori fent estades en aquelles granges apícoles on ja s’havia introduït el nou model d’explotació de la mel.

El mes de març de 1916 es varen traslladar les 8 arnes primitives als nous quadres mòbils,  aprofitant tots els bocins de les bresques velles i lligant-les a les noves. Una operació que les abelles van acceptar, ja que al cap de deu dies ja havien soldat les bresques als nous quadres de cera.

Arribat el mes de maig es va posar en marxa la màquina centrifugadora obtenint, en un mes, fins a 300 quilograms de mel. La venta d’aquesta mel no només va permetre recuperar els diners de la inversió, sinó que va resoldre el problema de l’aprofitament de la floració de la finca i dels camps del seu entorn.

Deu anys després, el 1926, les abelles del Monestir de les Avellanes s’havien multiplicat fins a 54 colònies, les quals en anys dolents van arribar a donar fins a 20 kg de mel cada una; i fins als 50 kg en els anys extraordinaris. Tot plegat amb només una mica de paciència i constància.

Llàstima que no estigués més difós aquest sistema d’apicultura arreu del territori, deia el G. Lucio, que creia que, degut a aquesta ignorància es perdien molts diners a l’any, amb els quals es podrien resoldre algunes de les necessitats de les poblacions rurals de la comarca.

(continuarà…)

Vegeu la primera part a: De re apicula i la mel del Monestir de les Avellanes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s