Recuperada de l’oblit la Mare de Déu del Monestir de les Avellanes

La tarda del 29 de juny del 2010 es feia pública, per part del Conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, l’adquisició de la Mare de Déu gòtica del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

Cap a inicis del mes d’abril del 2010, sortia a la llum la notícia que se subhastava la imatge gòtica del Monestir de les Avellanes. Assabentats d’aquest fet, el Monestir de les Avellanes ha col·laborat, dintre de les seues possibilitats, perquè aquesta obra d’art del segle XIV no torni a quedar en l’oblit mai més.

Els esforços de conscienciació duts a terme des del Museu de Lleida, el Monestir de les Avellanes i també altres persones que mostraren la voluntat de recuperar la imatge, han obtingut els seus fruits.

L’escultura de la Mare de Déu del Monestir de les Avellanes està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, és per això que la Generalitat de Catalunya ha pogut adquirir l’obra d’art al preu de sortida de 120.000 euros. Des del Monestir de les Avellanes felicitem el Govern de Catalunya per actuar un cop més  a favor del patrimoni cultural català i agraïm especialment l’interès i esforç realitzat en la recuperació del patrimoni històric i artístic de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

Finalment la Mare de Déu del Monestir de les Avellanes formarà part de la col·lecció del Museu de Lleida, on després de tant temps oblidada, podrà ser estudiada pels experts i contemplada per tots els interessats i admiradors del patrimoni avellanenc.

Es creu que aquesta fou l’escultura que durant molt de temps va presidir, sinó l’altar major, alguns dels altars de l’esglèsia gòtica del Monestir de les Avellanes, que feu construir el comte d’Urgell Ermengol X. Amb el pas dels segles, la Mare de Déu s’acabà traslladant a la Sala Capitular del Monestir, sala que durant molt de temps feu funcions de capella. La imatge fou una víctima més de la destrucció i espoli que es duguè a terme a partir de la desamortització de Mendizábal, i que ha dispersat bona part del patrimoni històric i artístic de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

La recuperació d’aquesta imatge és doncs un pas important i sobretot necessari per al restabliment del patrimoni de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. Seguirem lluitant per la recuperació i dignificació del patrimoni d’aquesta antiga, però ben viva abadia lleidatana.

5 pensaments sobre “Recuperada de l’oblit la Mare de Déu del Monestir de les Avellanes

  1. Retroenllaç: Recuperada de l'oblit la Mare de Déu gòtica del Monestir de les Avellanes // la tafanera

  2. Bé, em fet un paset més en la recuperació i dignificació del nostre patrimoni. Felicitats a tots!!

  3. Felicitats al Museu de Lleida i a tu en particular, per la part que us toca. Felicitats a la Generalitat per treballar a favor del patrimoni cultural català. Felicitats a tots per recuperar de l’oblit un trosset més del nostre patrimoni i de la nostra història.

    Enhorabona!

  4. El seguent objectiu,no tant fàcil,hauria de ser la recuperació dels quatre sepulcres gòtics dels comtes d´urgell, si això fos possible ja em donaria per satisfet encara que no es produïs cap mes adquisició posterior.

  5. I el retorn de la imatge al seu lloc inicial?

    Es a dir al Monestir de les Avellanes, hàbitat on l’escultor pensava que s’hi estaria…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s