I Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes

Què hi cercaven aquells primers canonges per les aspres terres del Montsec?, quina relació tenien els premonstratesos amb els comtes d’Urgell?, per què Bellpuig de les Avellanes fou el monestir premonstratès més importat de la Corona d’Aragó? Qui era Jaume Caresmar i l’Escola Històrica de les Avellanes?.

Per donar resposta a aquestes i altres preguntes, els propers 28 i 29 d’octubre de 2010 es realitzaran les primeres Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes. Dedicades als Premonstratesos a l’Edat Mitjana. En que hi serà tractat de forma molt especial el cas del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, fundat pels canonges premonstratesos i els comtes d’Urgell l’any 1166.

Les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes estan destinades a estudiants, professors universitaris, professors de primària i secundària, i sobretot dirigides a totes aquelles persones que vulgueu conèixer una part de la nostra història. Properament s’obrirà el període d’inscripcions, de moment podeu preinscivir-vos o demanar més informació dirigint-vos a l’adreça amicsmonestir@maristes.cat, al telèfon 973 43 80 06 o mitjançant el formulari que trobareu a la web de les Jornades: http://www.monestirdelesavellanes.com/index.php/ca/jornades

Per conèixer aquesta història l’Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes i el Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals de la Universitat de Lleida, us hem preparat les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes, en les que hi participaran investigadors de primer ordre a nivell europeu en l’àmbit de la història medievial, la història de l’església i la història dels canonges premonstratesos.

Els premonstratesos són una ordre religiosa de canonges regulars fundada per Sant Norbert de Xanten prop de la ciutat de Reims, a la vall anomenada de Prémontré. Allí es fundà la primera abadia premonstratesa l’any 1121. L’ordre de canonges de prémontré es regirà segons la regla de Sant Agustí.

Els premonstratesos arribaren a Catalunya el 1148, seguint la crida que el Papa havia fet per a que l’església ajudés als prínceps cristians. En el cas concret de Catalunya ajudaren al comte Ramon Berenguer IV en la conquesta de Lleida i Tortosa. Fou en aquest context que s’introdueixen a l’ordre els primers canonges d’origen català, entre els quals Joan d’Organyà, més conegut com el Sant Cap, artífex de la fundació de Bellpuig el vell, precedent immediat del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s