La Generalitat iniciarà els contactes pel retorn dels sepulcres dels Comtes d’Urgell

A mitjans de març del 2010 el Parlament de Catalunya votava, de forma unànime, a favor d’iniciar contactes i negociacions amb el Museu The Cloisters de Nova York, per tal de retornar els quatre sepulcres dels Comtes d’Urgell, originaris del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

El diari La Mañana de Lleida publica avui en portada la notícia i a les pàgines centrals li dedica un extens article on, entre altres coses, anuncia el següent:

Que la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, ha iniciat els contactes amb el Museu The Cloisters de Nova York, per tal de tamptejar la disposició del museu en relació a la venta del sepulcres dels Comtes d’Urgell. Se sap que els museus d’Estats Units d’Amèrica són institucions que no només és dediquen a la conservació d’obres d’art, sinó també a la compra i venta. Precisament el Museu de Lleida, a través del Departament de Cultura, ja hi va adquirir una escultura creada per l’Escola de Lleida. Aquest fet permet creure en la possibilitat del retorn dels sepulcres del Monestir de les Avellanes.

Cal recordar que tot just fa unes setmanes el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ja va adquirir l’escultura gòtica de la Mare de Déu del Monestir de les Avellanes, que com els sepulcres, també fou expoliada del monestir a inicis del segle XX.

Totes aquestes notícies ens dónen un alè d’esperança de cara a la progressiva recuperació del patrimoni històric, artístic i documental del Monestir de  Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. La història del monestir més gran de les comarques lleidatanes no ha estat precisament un camí de roses. Ara que fa cent anys que els maristes el van fer renèixer de les ruïnes, comença a ser hora que recuperir la dignitat merescuda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s