El 10 de setembre celebrem els cent anys de l’arribada dels maristes al Monestir de les Avellanes (I)


Primera Part de la història de la casa pairal marista de Catalunya: La Setmana Tràgica i la fi del noviciat de Sant Andreu.

L’estiu de 1909 Barcelona va viure uns fets violents coneguts com la Setmana Tràgica. El dia 9 de juliol esclatava la Guerra de Melilla, un conflicte de caire colonial que estava motivat per aconseguir el control d’una zona minera. Per fer la guerra es va iniciar el reclutament dels reservistes, que eren majoritàriament de classe obrera, ja què els més rics podien eximir-se de la incorporació a files mitjançant un pagament.

Aquesta situació va portar a una vaga general que es convocà el dia 25 de juliol de 1909. L’ambient de crispació estava a flor de pell, després d’uns avalots, les forces de seguretat dispararen contra la gent, exaltant encara més els ànims dels manifestants. A partir d’aquí el conflicte es transformà en una veritable insurrecció popular, amb barricades als carrers i prolongant-se fins al dia 2 d’agost de 1909. El signe del conflicte era clarament antimilitarista, però també anticlerical, ja que els amotinats consideraven l’Església com a part del poder burgès.

Des de 1897 els Germans Maristes tenien el seu noviciat a Sant Andreu de Palomar, que com era habitual en aquella època, també feia de casa provincial. Entre els dies 27 i 28 de juliol la comunitat marista de Sant Andreu decideix desallotjar la casa, després de conèixer la notícia de l’atac a la comunitat del Poble Nou i la mort del germà Licarió. A Sant Andreu només hi queda un petit grup de germans disposats a defensar la casa. La nit del 28 al 29 de juliol un grup d’exaltats ataca la casa de Sant Andreu, la situació és molt perillosa i al matí següent el grup de germans abandonen l’edifici esperant que les forces de seguretat la protegeixin. El dia 30 al matí el noviciat de Sant Andreu era incendiat i destruït per les flames.

Entre tant els novicis parteixen cercant un lloc més segur, el dia 28 marxen amb els seus directors i mestres en direcció a Vic. Al seu pas per Granollers, on també hi havia arribat el conflicte, es disparen alguns trets que provoquen la dispersió del grup.

Finalment aconsegueixen reunir-se de nou fins arribar a La Garriga, on hi havia una petita escola marista. L’endemà passen per Centelles on són acollits en diverses cases del poble i finalment arriben al col•legi de Vic. Un temps després es traslladaren a Manresa, on s’hi situà el noviciat de forma provisional.

La casa de Sant Andreu havia quedat destruïda, a Manresa no hi cabien i la situació era de provisionalitat. Des del setembre de 1909 es va treballar per buscar nova casa per al noviciat.

A principis del 1910 el G. Hilario José, director del col•legi de Lleida, informava que a pocs quilòmetres de Balaguer hi havia un convent que estava en venda. Se’l coneixia com a Monestir Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

Continuarà…

Anuncis

2 pensaments sobre “El 10 de setembre celebrem els cent anys de l’arribada dels maristes al Monestir de les Avellanes (I)

  1. Moltes gràcies! Doncs si, el motiu principal de l’arribada dels maristes a les Avellanes prové dels fets de la Setmana Tràgica.. la setmana que ve podràs llegir-ne la segona part.
    Les celebracions del centenari van ser inaugurades el 2 de gener de 2010, des de llavors i fins al 2 de gener de 2011 fem diverses activitats. El mateix dia 2 es va inaugurar l’exposició del centenari que hi serà durant tot l’any. Pots trobar més informació a:
    http://www.monestirdelesavellanes.com/index.php/ca/qui-som/visita-virtual
    Moltes gràcies pel teu comentari i enhorabona pel bloc!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s