Un any fent ruta en la celebració de centenari marista al Monestir de les Avellanes (I)

Ara fa un any, el Nadal del 2009, el Monestir de les Avellanes lluïa el seu tradicional pessebre del claustre. Un pessebre que amb un 1910-2010 de grans proporcions, anunciava el naixement de Jesús i l’inici dels actes de celebració del Centenari Marista al Monestir de les Avellanes. El proper 2 de gener de 2011, el monestir tornarà a ser punt de trobada de germans i laics, moment en que es clausurarà oficialment l’any del centenari.

Ja en escrits anteriors, varem plantejar l’any 2010 com la ruta del centenari. Una ruta a seguir i que ens havia de portar per diferents punts d’encontre i de celebració. Ara que l’any s’acaba, també arriba a la seva fi la nostra ruta de celebració, és per això que és el moment de fer balanç i de resumir les principals trobades que hem realitzat al llarg d’aquest camí.

Gener

Inauguració del centenari. El 2 de gener s’iniciaven els actes de celebració del centenari, amb la tradicional trobada de germans. En la mateixa jornada es presentaven el vídeo i l’exposició del centenari. També un moment molt emotiu fou la inauguració de les reformes del cementiri, un acte simbòlic amb el qual es va retre homenatge a tots aquells que han contribuït a arribar al centenari i que ja no són entre nosaltres.

Febrer

Presentació de la nova web del Monestir. A mitjans de febrer la ruta traspassava al món virtual, amb la presentació del nou Portal Web del Monestir de les Avellanes. Una aposta de treball en equip i tot un símbol que aquests cent anys miren també cap al futur.

Març

Plantada d’arbres i embelliment de l’entorn. Aprofitem la nevada del mes de març per incorporar a la nostra ruta tots aquells elements, que sense ser planificats, també ens han acompanyat durant aquest any de celebració. La neu va fer acte de presència en diverses ocasions, però volem recordar també la terra, l’entorn, la vegetació que envolta el monestir, des dels lledoners que ens porten als temps dels premonstratesos, fins a la nova avinguda dels til•lers plantada durant el març al camí d’entrada al monestir. Són els testimonis silenciosos del centenari!

Abril

La Pasqua del Centenari. Amb l’arribada de la primavera els actes de celebració del centenari es van començar a multiplicar. La Pasqua de les Avellanes va ser el punt d’unió de diversos actes vinculats a la celebració. Una Pasqua que va néixer en aquesta casa, i que moltes dècades després continua donant-li vida.

Presentació del llibre “Nous temps, noves respostes. Presència Marista a les Avellanes”. Es tracta d’una publicació breu en extensió, però intensa en contingut. El seu objectiu és mostrar l’aportació que la casa marista del Monestir de les Avellanes ha deixat en la vida de tantes persones, de tants grups i de tantes comunitats.

Presentació del disc del centenari. El disc de Kairoi que duu per títol Caminant… i que està dedicat als cent anys de presència marista a les Avellanes, es va presentar el 4 d’abril davant d’un gran nombre d’assistents.

Visita de la comunitat del Monestir de Montserrat. En l’única sortida comunitària que realitzen durant l’any, els monjos benedictins del Monestir de Montserrat van decidir acompanyar-nos el dia 8 d’abril, en la celebració del nostre centenari.

Els escoltes maristes amb el centenari. L’últim cap de setmana d’abril més de sis-cents nois i noies s’apuntaven a la trobada general del Centre Marista d’Escoltes, celebrada al Monestir de les Avellanes, en el marc del caliu del centenari.

Maig

Els Germans grans s’apunten al centenari! Els germans grans de les comunitats maristes de Catalunya van celebrar a la casa pairal de les Avellanes la seva trobada anual. A l’encontre s’hi van reunir un total de 35 germans, amb la presència del Superior Provincial, el G. Maurice Berquet.

Simpòsium d’Espiritualitat Marista. El Simpòsium sobre els estructures d’animació de l’espiritualitat marista, va ser tot un èxit tant en els debats i creació de continguts, com en l’experiència de treball entre maristes vinguts d’arreu dels cinc continents. L’objectiu dels simposi era reflexionar en grup i trobar camins de col•laboració en relació a l’animació de l’espiritualitat marista.

Juny

Al llarg de l’any la casa marista de les Avellanes ha viscut també esdeveniments vinculats amb el monestir, però no planificats com a celebració del centenari. Un moment per felicitar-nos va ser la recuperació de la Mare de Déu gòtica del Monestir de les Avellanes, per part de la Generalitat, i amb el suport moral i els esforços de conscienciació impulsats des de les Avellanes.

Seguirà amb la segona part de l’article des del mes de juliol fins desembre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s