Un any fent ruta en la celebració del centenari marista al Monestir de les Avellanes (II)

Juliol

Recés del centenari. Al llarg d’aquests cent anys, Avellanes sempre ha reservat un temps per acollir els recessos d’estiu, i l’any del centenari no en podia ser una excepció. Durant el recés hi hagué un clima de fraternitat, senzillesa i pregària, essent una bona oportunitat per revifar la nostra consagració amb Maria.

Les mares i pares de germans amb el centenari. Novament aquest estiu, del 29 de juliol a l’1 d’agost, el Monestir de les Avellanes va acollir, en el marc de la celebració del centenari marista, la tradicional trobada de mares i pares de Germans. Van ser quatre dies de convivència i descans marcats com sempre pel retrobament, l’amistat i la companyia mútua.

Agost

Trobada d’animadors MarCha. En ocasió del centenari marista de la nostra casa pairal de Catalunya, i amb el lema “Recicla’t”, els animadors de diferents províncies maristes, es van aplegar aquest estiu per viure un encontre d’intercanvi de projecció de futur en el seu servei amb els infants i joves. L’encontre es va viure amb un ambient molt positiu d’alegria i de compartir, amb moments intensos de trobada en petits grups així com de moments personals per a la reflexió.

Setembre

Actes centrals del Centenari. El dia 10 de setembre de 2010 era la Diada del Centenari, el dia en que feia cent anys exactes de l’arribada del primer grup de novicis a les Avellanes.

Els actes centrals però, van començar ja el dia 8 de setembre amb l’arribada d’uns cinquanta germans vinguts de diverses províncies maristes, amb l’objectiu de retrobar-se i de tornar a la casa on es van formar com a maristes. D’entre diversos actes, destaca la inauguració de l’estàtua de Sant Josep donada per la comunitat de Sant-Paul-Trois-Châteaux,i la presència del Superior General Emili Turú, també format a Avellanes.

Diada del Centenari. El 10 de setembre fou un dia replet d’actes que començaren pel matí amb l’eucaristia presidida pel Bisbe d’Urgell, l’acte cultural amb els parlaments de les autoritats, la presència del Superior General dels premonstratesos, el descobriment de la placa dels cent anys, el dinar de germanor i la gran festa i concert realitzats al llarg de tota la tarda i fins ben entrada la nit. Cal destacar durant l’acte cultural la presentació del llibre del centenari la Força de la Fraternitat.

Octubre

Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes. Les Jornades eren l’acte que permetien aprofundir en els orígens medievals de Bellpuig de les Avellanes, a través de l’estudi sobre els premonstratesos. Les Jornades foren tot un èxit tant per nombre d’assistents, pel ressò a la premsa, per la presència a les Avellanes de personalitats rellevants en la investigació sobre la temàtica, i perquè han permès i permetran crear, intercanviar i difondre coneixement sobre el monestir i sobre la història de l’Església i la religiositat.

Novembre

Trobada formativa animadors Fajmacor i CMS. L’encontre de formació dels moviment d’infants i joves maristes de Catalunya, enguany es va realitzar de manera conjunta en motiu de la celebració de l’arribada dels maristes a les Avellanes. En la trobada hi hagué temps per la formació en diferents aspectes, per branques, segons interessos personals… també temps de jugar plegats, agrupar-se per escoles de procedència, conviure i temps per celebrar i donar gràcies pel cap de setmana viscut.

Trobada de formació dels equips de pastoral de les escoles Maristes. Els dies 25 i 26 de novembre els membres dels equips de pastoral de les escoles maristes es van trobar a les Avellanes per compartir dos dies de formació i d’encontre, que van servir per crear xarxa, compartir intuïcions, per desvetllar somnis i projectes dels educadors i educadores que promouen les activitats religioses i socials a les escoles maristes.

Desembre

Berenar de Nadal i fi d’any dels germans i treballadors del Monestir de les Avellanes. No volem finalitzar aquest escrit sense tornar als de casa, els germans de la Comunitat de les Avellanes, els germans de la Casa d’Espiritualitat i també els treballadors de la casa que formen part d’aquesta família i que junts fem possible el dia a dia d’aquest projecte. El passat 22 de desembre vam celebrar un berenar de germanor, en que vam poder veure el vídeo del centenari i en que el G. Superior, ens va agrair la col·laboració en els actes del centenari i ens va engrescar a seguir sumant esforços per continuar endavant el projecte Avellanes.

Gener 2011. Punt i seguit…

El proper dia 2 de gener la festa s’acaba, després d’un any tant intens, toca finalitzar la celebració del centenari de la presència marista a les Avellanes. Però a la vegada toca iniciar de nou el camí que ens ha de dur a treballar per fer realitat molts projectes vius i que continuen i continuaran fent del Monestir de les Avellanes un espai creador de nova vida amb els Maristes.

PD: Ei!, i no oblidem que els properes anys les celebracions no s’acaben. El 2016 es complirà el 850 aniversari de la fundació del Monestir de les Avellanes, i l’any següent, el 2017, l’Institut dels Germans Maristes complirà 200 anys!. Que el centenari marista a les Avellanes en serveixi d’exemple!.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s