Presentació del llibre sobre Jaume Pasqual, abat del Monestir de les Avellanes (s. XVIII)

El dia 20 de setembre de 2011 es presenta al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida el llibre d’Alberto Velasco Jaume Pasqual, antiquari i col·leccionista a la Catalunya de la Il·lustració. L’acte tindrà lloc a la 19:00 hores i comptarà amb la participació del magnífic rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández i el director de la col·lecció El Comtat d’Urgell i professor de la UdL, Flocel Sabaté.

El llibre, editat recentment, ha comptat amb la col·laboració de l’Hostatgeria del Monestir de les Avellanes i de l’Associació d’Amics del Monestir. Tant per al monestir com per als Germans Maristes, aquesta obra significa donar un pas més en el coneixement de la llarga història del Monestir de les Avellanes; i en concret de  l’etapa del segle XVIII, en que el monestir visquè una segona època d’esplendor, amb el sorgiment de l’anomenada Escola Històrica de les Avellanes.

Gràcies al Pare Jaume Pasqual, avui en dia podem gaudir al Monestir de les Avellanes, entre altres coses, del porxo neoclàssic de l’entrada, així com de la placa laudatòria en memòria del seu mestre, Jaume Caresmar. El Pare Pasqual, nascut l’any 1736  a Esparreguera, fou consagrat com a canonge de Bellpuig l’any 1760, després d’haver-se doctorat en dret civil i més tard en dret canònic, per la Universitat de Cervera.

L’estudi d’Alberto Velasco aprofundeix en la figura de Jaume Pasqual des de la seua vessant d’erudit i col·leccionista en el marc de la Il·lustració a Catalunya. En el llibre l’autor ens dóna a conèixer amb precisió la tasca erudita duta a terme per Pasqual i tota la col·lecció de documents, llibres i objectes que va recopil·lar al monestir. Destacant-hi  especialment la col·lecció numismàtica, una de les més importants de la Catalunya del segle XVIII.

Les investigacions fetes per l’autor han aportat noves llums a la història del Monestir de les Avellanes, a la història eclesiàstica i sens dubte  serviran i molt, per a la reconstrucció de la història de la Catalunya del segle XVIII.

Per tot això i el que podreu descobrir-hi,

ESTEU TOTS CONVIDATS A PARTICIPAR EN L’ACTE DE PRESENTACIÓ DEL LLIBRE!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s