Els lledoners del Monestir de les Avellanes qualificats d’arbres remarcables de Catalunya

Fa escassament uns mesos va sortir editat el llibre Arbres remarcables de Catalunya 100 ombres colossals de Martí Boada Juncà i Arnau Boada Puchol. En aquest llibre hi apareixen cent grans arbres de Catalunya, dels quals se n’ha elegit entre 2 o 3 arbres per comarca. La gran sorpresa ha estat descobrir que un dels dos arbres elegits de la Noguera han estat els lledoners del Monestir de les Avellanes.

Les dades descriptives són que els lledoners es troben a 547 metres sobre el nivell del mar, que  tenen un perímetre en la base de tronc de 4,51 metres, i una alçada aproximada de gairebé 20 metres, amb una capçada de més de 17 metres d’ample.

Els lledoners, com sabeu se situen als antics jardins del Monestir de les Avellanes, i de fet els autors destaquen també altres varietats d’arbres d’aquests jardincs, com ara el roure de fulla petita que té 3,46 metres de volta de canó.

Els motius de la singularitat es deuen a la seua monumentalitat, però també al valor global que formen els grans arbres de l’indret (lledoners, roure de fulla petita i el gran pi blanc) amb la potència visual, mística i arquitectònica que hi aporta l’entorn del monestir.

Ben posats al frontal del monestir, són un testimoni secular, que ratifiquen amb la seva estètica de sentinelles, cepats i completament pacífics.

Els lledoners complementen l’harmonia general dels jardins del monestir. Són un bell anunci de la calma i la pau que pot fornir el Monestir de les Avellanes al visitant de bondat que les cerqui.

Un pensament sobre “Els lledoners del Monestir de les Avellanes qualificats d’arbres remarcables de Catalunya

  1. Magnífica qualificació d’arbres remarcables “els lledoners del Monestir”, de lledons bonísims… Haurem de venir a cercar-ne alguns per guardar i fer de testimoni i record, juntament a “les petadores de sauquer”, de la nostra infància i adolescència…
    Gràcies, una forta abraçada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s