El Monestir de les Avellanes a les Jornades de Turisme religiós de Montserrat (1a part)

Jornades de Turisme Religios (2)L‘acta fundacional del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes data de l´1 de febrer de 1166. És per voluntat dels comtes Ermengol VII i Dolça de Foix, vinculant-lo a la casa comtal d’Urgell, al Bisbat d’Urgell i a l’orde dels Canonges Regulars de Sant Agustí (Premonstratesos), sota la dependència del Monestir de Casa Dei (França).  Fou el primer Monestir daquest orde a la Corona d’Aragó.

A més de la parella comtal fundadora cal gravar en la història el nom d’Ermengol X. Gràcies al seu impuls i donacions el Monestir es configurà com un conjunt grandiós. Daquella època (s XII – XIV) conservem el claustre romànic dels segles XII i XIII, l’església gòtica amb el panteó comtal, la sala capitular i la muralla. Dels segles XVII-XVIII tenim la façana principal amb unes solemnes galeries neoclàssiques (1764), l’anomenada Porta de l´Agricultura (1783), la Porta del Monestir (1723), el Palau de l’Abat, la font barroca de La Mallola i les reformes neoclàssiques al refetor del monjos (1760), el Pou del Gel (1773), i  la Sala Capitular,  a més daltres elements històrics i artístics com per exemple la làpida sepulcral laudatòria de l’Abat Caresmar (1802). Cal no oblidar que el Monestir durant el segle XVIII esdevé un important focus d’irradiació cultural amb uns monjos capdavanters que encapçalats per l´Abat Jaume Caresmar, donaren vida a “L’Escola Històrica de les Avellanes

El pas de  guerres i espolis, singularment la llei de Mendizábal de  1835, i la supressió de la comunitat premonstratesa, féu que hagi desaparegut, destruït o malvenut un patrimoni multisecular dart i cultura, com els 4 sepulcres gòtics en pedra policromada del comtes dUrgell (s. XIV) i la Mare de Déu de Bellpuig de les Avellanes (s. XIV), també de pedra policromada, obra cabdal de Bartomeu de Robió “el Mestre de Lleida”.  Els sepulcres es poden visitar al Museu The Cloisters de Nova York i la Mare de Déu que lany 2011 recuperà i restaurà la Generalitat de Catalunya, es pot visitar al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida.Jornades Turisme Religiós

Tot va ser venut a particulars lany 1906. També va quedar molt dispersat l´arxiu històric i biblioteca del Monestir. De totes maneres cal dir que a l’Arxiu del Monestir s’hi preserva un petit testimoni de l’Arxiu dels Premonstratesos de Bellpuig, on hi trobem alguns dels treballs de l´abat Jaume Caresmar, els dos últims volums de les Memòries del Monestir; un pergamí de 1420 -recentment restaurat- sobre privilegis en l’entorn del Monestir, llibres de la Biblioteca de labat Jaume Pasqual, registres de correspondència, etc.  Altres obres de l´Abat Caresmar que custodiem  a l´Arxiu:

  • Annals del Monestir, De Rebus Ecclesiae S. Mariae Bellipodiensis Avellanarum (sobre la història del Monestir), Cartes de l’Arxiu de la col·legiata d’Àger transcrites per Jaume Caresmar i 4 volums amb recull de treballs, esborranys.

(continuarà…)

Text del G. Ramon Benseny, superior del Monestir de les Avellanes, en la seva intervenció en la Taula Redona de les V Jornades Universitàries de Turisme Religiós del Monestir de Montserrat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s