Ermengol X, un comte, un territori. 700 aniversari (+1314-2014) al Monestir de les Avellanes

Cartell "700 anys Ermengol X, comte d'Urgell"

Al Monestir de les Avellanes, el 18 d’octubre de 2014, et convidem a participar als actes de commemoració del 700 aniversari de la mort del Comte d’Urgell Ermengol X.

Els aniversaris no són només per mirar enrere i agrair o rectificar. Certament la història “és mestra de vida”…  També són per mirar endavant. Fa 700 anys morí a Camporrells (La Llitera) Ermengol X, comte d’Urgell. Avui en fem commemoració.

Fou l’home i el comte just en el moment que més feia falta al territori. Ermengol X va heretar el comtat a la mort del  seu pare el Comte Àlvar I (1278). Històricament eren temps conflictius i d’ocupació del comtat; temps de revoltes, batalles i presons, fins que l´any 1278 se li va retornar el títol de Comte d’Urgell.

Al llarg de 30 anys amb pactes, concòrdies, aliances i també fets de guerra, Ermengol X va configurar i pacificar un territori més gran que el que avui coneixem com “La Noguera”,  gaudint de la confiança i lleialtat dels reis Pere III i Jaume II.

En el seu testament va manar ser enterrat al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de Les Avellanes, confirmant tots el privilegis i possessions que tan ell com els antecessors li havien donat.Comtat d'Urgell

Ara nosaltres, catalans de la Terra Ferma i gent de la Noguera, hem de rebre el seu missatge. Cal lluitar pel nostre país, hem de guanyar la grandesa de la llibertat. Una Noguera més viva en una Catalunya més viva.

Que tots els qui ara celebrem la seva memòria, ens sapiguem comprometre amb la història i el futur del nostre país.

Agraïts per la vostre presència , benvinguts i bona festa.

G. Ramon Benseny i Beso (Superior del Monestir de les Avellanes)

PROGRAMA I INFORMACIÓ 

Un pensament sobre “Ermengol X, un comte, un territori. 700 aniversari (+1314-2014) al Monestir de les Avellanes

  1. Ja em fa molta il·lusió poder-hi ser, depen de les circumstàncies particulars siguin favorables en aquestes dates, ja diria alguna cosa si és el cas. Precisament,amb dos amics més i mullers, volíem venir de visita per aquesta DIADA CATALANA, i no ha estat possible per qüestions de salut d’alguns de la colla. Ja veurem quan podrà ser la trobada, junts,
    al MONESTIR de les Avellanes.
    Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s