Discurs de presentació de Josep Pàmies al Monestir de les Avellanes (14 febrer 2015)

Presentació Josep PàmiesEl 14 de febrer 2015 vam tenir el goig de gaudir de la conferència “Plantes medicinals, salut i agricultura ecològica” amb Josep Pàmies, en el marc del programa d’activitats “Avellanes DO” 2015. Us deixem per escrit el discurs de presentació de l’acte:

Benvolguts amics i amigues que ens honreu amb la vostra presència i confiança, sigueu tots i totes benvinguts. Permeteu-me però que doni una cordialíssima benvinguda al Sr. Josep Pàmies. Un home de casa; un home de la Noguera. Gràcies pel que sou i feu. I encara més perquè avui veniu aquí a compartir entre nosaltres la vostra saviesa i experiència.Conferència de Josep Pàmies al Monestir de les Avellanes

Un periodista, no fa gaire temps, va escriure això: La història d’en Josep Pàmies és la d’una rebel·lia. Dintre d’aquesta rebel·lia, un element de continuïtat és l’arrelament a la terra i un altre, el seu tarannà per l’acció directa, sense burocràcies… Pàmies és pagès i viu a Balaguer, a la Noguera. Hi té una explotació on s’hi produeixen verdures… però és molt més que no pas això.

Josep Pàmies al Monestir de les AvellanesJa fa uns vint anys, més o menys, que va abandonar els mètodes moderns de cultiu que fan un ús abusiu de productes químics i de pesticides, per passar al cultiu ecològic; en va resultar una millora radical de la seva pròpia salut i la de les seves terres. Des d’aleshores, el Josep s’ha convertit en un fervent defensor del cultiu ecològic i ha investigat i promou l’ús de les plantes amb propietats medicinals, sobretot l’estèvia i l’absenta. Josep també critica ferotgement la indústria farmacèutica i les empreses que promouen l’ús dels transgènics.

Porta la pagesia a la sang (quatre generacions); als setze anys ja treballava la terra (cultiu de fulles i de flors comestibles). Dedica una part del seu temps a estudiar i a promoure les plantes medicinals (algunes, prohibides). Vinculat al Slow Food, moviment mundial que propugna una alimentació meditada, ecològica i saludable, Pàmies porta molts anys cultivant més de trenta plantes medicinals, entre elles, l’Stevia Rebaudiana, que és un veritable tresor per a les persones amb diabetis, hipertensió, colesterol, tConferència Josep Pàmiesriglicèrids, ansietat, obesitat, etc. Qui no ha sentit parlar de la “dolça revolució…?”

A nivell professional forma part d’una petita empresa familiar “Pàmies Hortícoles S.L.”, de Balaguer, dedicada a la producció curosa de vegetals per al consum humà sota les tècniques tradicionals i amb respecte al medi ambient; recupera per a les amanides herbes del camp, mal anomenades “males herbes” per l’agricultura industrial i química. Es proposa de donar a conèixer temes que el preocupen i que estan relacionats amb l’alimentació i amb la salut, tot aportant les seves experiències amb noves propostes.

Hi ha persones, jo mateix, i potser també algú de vosaltres, que hem sentit a parlar de que el Josep Pàmies és activista i pagès. I jo em pregunto: “és pagès perquè es activista o és activista perquè és pagès?”… Potser al llarg d’aquesta xerrada un tindrem resolt…

Josep Pàmies al MonestirTambé temps enrere la premsa és va fer ressò d´una expressió d´en Pàmies: “Fer balcons de salut”… és a dir, en comptes de tenir-hi només flors, hi ha d’haver les plantes medicinals necessàries… com una farmaciola de primers auxilis: farigola (a Lleida en diem timó), romaní, sàlvia, orenga. Ens hi animen?…

Finalitzo ja. Gràcies senyor Pàmies pels vostres treballs, per les vostres investigacions i per la vostra valentia, que tot cal dir- ho, per promoure costums i hàbits de benestar, per una bona alimentació i una vida més saludable per a tots, especialment pels malats. I perquè sou un dels millor referents de la nostra comarca.

G. Ramon Benseny i Beso
Superior del Monestir de les Avellanes
Os de Balaguer (La Noguera), 14 de febrer de 2015

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s