L’arqueta de la relíquia de la Santa Sandàlia del Monestir de les Avellanes

Arqueta de la Santa Sandàlia del Monestir de les AvellanesRecentment el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida ha incorporat dins de la seva col·lecció una nova obra d’art. Es tracta d’una arqueta amatòria, però no és una arqueta qualsevol, doncs aquesta va contenir almenys entre els s. XV-XIX, la relíquia de la Santa Sandàlia de la Mare de Déu; una de les relíquies més importants del Monestir de les Avellanes.

Aquesta troballa s’ha fet gràcies al conservador del Museu de Lleida, l’Albert Velasco, i al testimoni escrit de l’abat del monestir Jaume Caresmar (1717-1791). A l’Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes, s’hi preserva el llibre “De Rebus Ecclesiae S. Mariae Bellipodiensis Avellanorum”, una història del Monestir que Caresmar mai arribà a publicar. El text del mateix fou transcrit i traduït pel Germà Marista Eduardo Corredera, text que es publicà l’any 1977 i que teniu disponible a la Biblioteca del Monestir. En aquest llibre Caresmar ens descriu com era l’arqueta que contenia la relíquia de la Santa Sandàlia, copiant-ne a més unes estranyes lletres d’estil gòtic que no sabia que volien dir. El mateix Caresmar es preguntava “Quid autem significent? Oedipum vellem interpretem” (Però que signifiquen? A Èdip voldria per a intèrpret)

Gràcies a aquestes inscripcions gravades a les plaques metàl·liques dels costats de la caixa, es va poder verificar que l’arqueta provenia originàriament del Monestir de les Avellanes i que havia estat custodiant la relíquia de la Santa Sandàlia de la Mare de Déu. En properes ocasions us explicarem més coses sobre aquesta relíquia i la seva vinculació amb el Monestir de les Avellanes. De moment us deixem amb el reportatge que va fer TV3 sobre la troballa i recuperació de l’arqueta que la contenia.

Santa Sandàlia del Monestir de les Avellanes

 Premeu la imatge per veure el vídeo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s