Discurs d’agraïment a Josep M. Gavín, en el 10è aniversari de l’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes

Aquest 2018 commemorem el 10è aniversari de la inauguració de l’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes. Al llarg de l’any hem realitzat diferents activitats per fer-nos ressò d’aquesta efemèride.

  • Al mes de març inauguràvem l’Espai dels Àngels, una exposició de gairebé 5000 figures d’àngels única a casa nostra, donada per la Fina Armengol, i que s’ha sumat als atractius de la visita cultural a l’Arxiu Gavín.
  • Al mes de juny vam celebrar la I Jornada d’Estudi del Goig al Monestir de les Avellanes, amb un gran èxit de participació i posant en valor una de les col·leccions de goigs més importants del país, i que es preserva a l’Arxiu Gavín.
  • Properament realitzarem el Cicle de conferències “Descobrint el patrimoni històric d’Os de Balaguer”, que inclourà també una ponència sobre les esglésies i altre patrimoni fotografiat per l’Arxiu Gavín.
  • Finalment, acabarem l’any amb una exposició sobre “Nadal a través de Ferràndiz” amb la qual volem també donar a conèixer una de les col·leccions més desconegudes de l’Arxiu Gavín.

L’acte central de commemoració d’aquest 10è aniversari, el celebrem avui, ja que l’arxiu fou inaugural un 4 d’octubre de 2008. I ho fem inaugurant l’exposició “Quantes esglésies hi ha en aquest poble. Homenatge a Josep M. Gavín i Barceló”

Amb aquesta frase, solia obrir conversa en Josep Maria Gavín quan visitava els pobles de Catalunya a la recerca de les seves esglésies. Hem volgut emprar-la per a il·lustrar aquesta exposició, que té per objecte explicar com és va realitzar l’inventari fotogràfic d’esglésies de Catalunya, i quin és el seu llegat avui. Al mateix temps, aquesta exposició també és, com diu el seu títol, un acte en homenatge a Josep M. Gavín i Barceló.

L’exposició, fa un recorregut sobre la persona de Josep M. Gavín, a través de la concepció i realització de l’inventari d’esglésies. S’hi intenta explicar els orígens, el sistema de treball, la xarxa de col·laboradors, l’organització de la col·lecció, les anècdotes i vivències, la difusió i el llegat que representa aquest treball per al nostre país i per la cultura. Hi veureu diferents imatges, un vídeo amb explicacions del mateix Gavín i diversos objectes, vinculats al projecte, com per exemple la primera taula on va començar a crear-se l’Arxiu Gavín.

Josep M. Gavín, és una persona que ha estat definit amb moltes etiquetes, cosa que fa evident que estem davant d’una persona polifacètica. Segurament hi ha un fil conductor en la seva trajectòria, que és la cultura i el país. En aquest sentit m’agradaria destacar, que la ingent tasca de Gavín per elaborar l’inventari fotogràfic d’esglésies i el conjunt de l’Arxiu Gavín, va molt més enllà de la idea d’un fotògraf o d’un col·leccionista que recull documents. Estem davant d’una persona que ha tingut la capacitat de crear un projecte de país, de fer tota una tasca per llegar-la a la societat i a la cultura. A més a més, ha tingut també les aptituds per involucrar-hi moltes persones, i per tant – avui que està tant de moda això de les sinergies i del treball en xarxa- Gavín ja ho va integrar en el sistema de treball, sempre cercant i sobretot motivant, a aquells que podien sumar-se a la realització dels seus projectes.

Per part nostra, passats aquests 10 anys d’arxiu al Monestir de les Avellanes, estem molt satisfets que aquest equipament cultural i aquest patrimoni de país, hagi vingut per quedar-se a casa nostra, esdevenint un valor per al nostre municipi i comarca. Cal agrair la voluntat del Josep M. Gavín i l’acollida i facilitats que hi disposaren els Germans Maristes i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, actuals propietaris de l’arxiu. Passats aquests anys, hem batejat l’arxiu amb el subtítol de “Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya” i estem treballant perquè sigui un equipament totalment integrat a la Xarxa d’Arxius de Catalunya.

Premeu la imatge per veure la notícia (Balaguer TV)

Després de 10 anys, l’arxiu ha rebut gairebé 5000 consultes documentals i més de 8000 persones hi ha fet la visita guiada. Hem contingut integrant molta documentació i nous fons documentals, sobretot de tipus personals. A més a més, el treball de recerca d’esglésies continua, sobretot de la mà del Josep Sansalvador, qui ja ha augmentat l’inventari amb 13 noves esglésies descobertes i amb més de 50.000 fotografies.

Premeu la imatge per veure la notícia de Noguera TV

Res més, agrair-vos a tots la vostra assistència, el vostre suport a aquest projecte i que sigui per molts anys. I un agraïment molt especial, com no potser d’una altra manera, al Sr. Josep M. Gavín per tota una vida de treball pel país.

Un pensament sobre “Discurs d’agraïment a Josep M. Gavín, en el 10è aniversari de l’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes

Deixa un comentari