Hospitalitat, caritat i assistència als monestirs medievals (XIII Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes)

El 9 i 10 de juliol de 2024 arriben les XIII Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes (Història de l’Església i la religiositat) amb el tema Hospitalitat, caritat i assistència als monestirs medievals (Inscripcions obertes!)

La hospitalitat, la caritat i l’assistència eren elements íntegres de la vida de les comunitats monàstiques  medievals. La cura de les necessitats espirituals tant com les físiques constituïa un dels pilars fonamentals de l’essència monàstica i atribuïa als monestirs un paper important dins la societat medieval.

Aquestes XIII Jornades d’Història de l’Església i la Religiositat del Monestir de les Avellanes uneix a un grup d’experts que tractaran, des de diverses disciplines, una àmplia sèrie d’aspectes i temes relacionats amb les activitats de misericòrdia i cura per part de les comunitats de monjos i monges a l’Europa medieval. Des d’una visió històrica, artística, arqueològica, filosòfica o teològica es consideren diverses manifestacions i expressions de la caritat, la hospitalitat i l’assistència monàstiques, considerant la rebuda i el tractament de visitants, la cura dels hostatges per a pelegrins o els hospitals i les infermeries monàstiques.

Juntament amb les conferències i debats, en aquestes Jornades hi haurà diverses activitats de divulgació cultural. La visita guiada ens portarà a conèixer la vila de Ponts coincidint amb el mil·lenari de la col·legiata de Sant Pere. En l’onzena edició del Sopar Medieval,  ens endinsarem a la cuina vinculada a la caritat i assistència. Finalment gaudirem del magnífic concert nocturn amb el Cor Albéniz del conservatori Isaac Albéniz de Girona, recuperant peces musicals medievals.

Programa de conferències

Programa d’activitats de divulgació científica

  • Visita guiada:
    • La col·legiata de Sant Pere i la vila de Ponts en el seu mil·lenari (1024-2024). (10 de juliol, 9:00 h., sortida des del monestir)
  • XI Sopar Medieval “Assistència i hospitalitat a les taules dels monestirs medievals”
    • Un àpat extret dels plats que repartien la Pia Almoina de Lleida i Barcelona
  • XI Concert nocturn
    • Caritas abundat in omnia amb Cor Albéniz

Més informació ahttps://www.monestirdelesavellanes.com/ca/jornades-dhistoria/xiii-jornades-dhistoria-9-i-10-juliol-2024

Inscripcions obertes!
Vine i viu la història!
Vegeu també les ofertes d’allotjament! i gaudiu de l’estada a l’Hostatgeria del Monestir de les Avellanes

Deixa un comentari