A la recerca de l’estàtua del pastoret de Montalegre

Fa unes setmanes, cap a mitjans de maig, és va dur a terme la segona cerca del pastoret de l’ermita de Montalegre (Noguera alta). Es tracta d’una petita figuereta de marbre que es trobava a l’ermita de Montalegre.

Ermita de MontalegreVan apuntar-se a la cerca prop d’un centenar de persones provinents de pobles dels voltants de l’ermita i d’arreu de Catalunya, que de forma desinteressada es van afegir a la recerca.

El rastreig, que es va dur a terme pels voltants de l’ermita, anava dirigit per l’equip de bombers de Balaguer. La cerca però no va donar el resultat esperat i no es va trobar ni rastre de l’estàtua. Amb el ànims ben alts, caldrà intentar-ho de nou l’any vinent.

La cerca de l’estàtua del pastoret de Montalegre va començar amb un seguit d’actes el divendres 16 de maig. A banda de les visites al Monestir de les Avellanes – que va ser el centre d’organització de la recerca -, també es van realitzar visites a altres indrets, es va fer el sopar de germanor, amb la tertúlia i l’intercanvi de coneixements sobre la història del pastoret de Montalegre.

Història del Pastoret de Montalegre

L’ermita de Montalegre, prop de Vilanova de la Sal, té avui en dia una imatge dedicada a la mare de Déu de Montalegre. A aquesta imatge però, li falta des de 1936 la figuerta del pastoret que l’acompanyava.

Imatge de la verge de MontalegreSe sap que l’any 1936, i a causa de l’inici de la guerra civil, uns quants veïns de Vilanova de la Sal van decidir amagar la imatge de la mare de Déu, per tal de protegir-la. Un cop passada la guerra algun d’aquests veïns va recuperar la imatge d’on l’havien amagat i la va tornar al seu lloc d’origen.

En canvi la figura del pastoret fou amagada uns dies més tard i només per una persona sola, veí de Vilanova de la Sal. Aquesta persona però va morir durant la guerra, desapareixent qualsevol possibilitat de saber on estava amagat el pastoret de Montalegre.

Ara mitjançant la història oral i amb la recerca, s’intenta no només trobar el pastoret, sinó també recuperar la memòria històrica d’aquells temps.

 

Un pensament sobre “A la recerca de l’estàtua del pastoret de Montalegre

Deixa un comentari