L’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes

Imatge de arxiu Gav�n en primer pla i el Monestir de les Avellanes al fonsUn dels serveis que ofereix el Monestir de les Avellanes és el Servei de Documentació i Arxiu, format per la Biblioteca del Monestir i diferents fons d’arxiu. Un dels fons arxivístics més importants d’aquest servei és l’Arxiu Gavín.

L’arxiu Gavín és segons la UNESCO l’arxiu particular més important d’Europa. El seu creador és el senyor Josep Maria Gavín i Barceló, de Valldoreix, lloc on ha estat ubicat l’arxiu des dels seus orígens. Molt aviat però canvairà definitivament la seua ubicació, en un nou edifici situat a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.
L’arxiu Gavín està format per un fons molt divers, però sempre relacionat amb el nostre país. Hi podem trobar els següents tipus de fons d’arxiu i col·leccions:

  • L’inventari d’esglésies de Catalunya, l’únic del món que ha estudiat i fotografiat (prop de 300.000 fotografies) totes les esglésies d’un país, prop de 27.000 esglésies i edificis religiosos, del Principat, la Franja de Ponent, Andorra i la Catalunya Nord. Seixanta-dues d’aquestes esglésies van ser descobertes en aquest inventari.
  • Patrimoni arquitectònic divers format per més de 500.000 postals i fotografies del món i 70.000Logotip de Arxiu Gavin en color de Catalunya.
  • Personatges catalans amb més de 76.000 personatges catalans (músics, escriptors, pintors, escultors, eclesiàstics, etc.)
  • Recull de documentació de pobles i comarques de Catalunya, amb més de 650.000 articles i documents ordenats per comarques i pobles catalans.
  • Col·lecció d’estampes o postals religioses, amb prop de 500.000 i també la segona col·lecció de goigs més gran de Catalunya, després de la del Monestir de Montserrat.
  • Altres col·leccions molt diverses (diapositives, mapes, nadales, medalles i monedes, segells, etc.)
  • Biblioteca d’uns 3000 volums de monografies relacionades amb Catalunya i el món local català.

Petita història de l’arxiu Gavín

La història de l’arxiu Gavín està lligada a la vida del seu fundador, el senyor Josep Maria Gavín, nascut l’any 1930. És el senyor Gavín qui viatja per tot el territori català fotografiant esglésies i recollint-ne les dades suficients per crear l’inventari d’esglésies de Catalunya. A més d’aquesta tasca, també es dedica a recollir documentació diversa i a fer col·leccions. Viatja per tot el món recollint postals i fent fotografies d’arquitectura civil diversa. El senyor Gavín combina aquesta afició amb la seua feina, fins a l’any 1985, moment en que pot dedicar-se plenament a l’arxiu. A partir de llavors comença una etapa de gran creixement, creació de nous fons i col·leccions, gran quantitat de donacions i col·laboració de diversos voluntaris. El fons de l’arxiu creix de tal forma que cap a l’any 1987 el senyor Gavín dona bona part del seu fons acumulat, a la Generalitat de Catalunya per tal d’obtenir algun ajut per continuar amb la seua tasca.

Rehabilitació de antiga fusteria del Monestir de les Avellanes Cap a l’any 2000 però l’arxiu ha triplicat el seu fons respecte al dels seus inicis, ja no té espai. Es comença a buscar alguna institució que vulgui continuar la tasca de l’arxiu, així com equipar-lo amb millors instal·lacions. En un primer intent, s’arriben a acords amb l’Ajuntament de Tàrrega, que vol ubicar aquest arxiu a la seua ciutat, degut a aquests acords s’arriba a traslladar una bona part del fons de l’arxiu cap a la capital de l’Urgell. Per causes diverses s’acaben trencant les negociacions i la situació es paralitza. La documentació restarà en un magatzem de Tàrrega fins l’any 2007. Entre tant la resta del fons no traslladat i la feina de l’arxiu continuen a Valldoreix.

Cap a l’any 2005 el senyor Gavín es posa en contacte amb els Germans Maristes de Catalunya, per tal d’arribar a un acord per fer donació de l’arxiu. S’acorda donar continuïtat a l’arxiu i ubicar-lo a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. Per fer això s’estableixen negociacions amb la Generalitat de Catalunya, propietària d’una part del fons de l’arxiu Gavín, l’objectiu es mantenir el criteri d’unitat d’arxiu i ubicar-lo tot en un mateix lloc. Mentre duren les negociacions s’adequa l’antiga fusteria del Monestir per a ubicar-hiArxiu Gav�n del Monestir de les Avellanes, foto des de la cara nord l’arxiu. A finals de l’any 2006 s’havia rehabilitat l’antiga fusteria en un edifici preparat per a acollir de forma estable l’arxiu Gavín. L’edifici disposa de tres àmbits formats per la sala de treball i consulta, el dipòsit i una zona per a realitzar-hi exposicions. El gener del 2007 es va fer el trasllat de tota la documentació que hi havia a Tàrrega i de gran part de la documentació que hi havia a Valldoreix.

A dia d’avui s’està acabant d’adequar el dipòsit de l’arxiu i començant les tasques de tractament documental del fons. S’espera que abans de finalitzar l’any s’inauguri l’Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes i que en els propers anys acabi d’arribar la resta de documentació que queda a Valldoreix, on encara continuen treballant els voluntaris i el senyor Gavín.

8 pensaments sobre “L’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes

  1. Enhorabona pel bloc sobre el Monestir de les Avellanes. Bons continguts, i presentats amb molt de gust.
    Des de Roma us segueix un admirador de la casa.
    Endavant!

  2. Fins a Roma hem arribat!, internet es global i amb ell el Monestir de les Avellanes també!

    Moltes gràcies, molt agraït pels comentaris, i content també per què veig que us ha agradat el bloc.

  3. En primer lloc felicitats per en Robert, es un blog molt viu i ple de continguts.
    Entre tots l’anirem fent crèixer cada vegada més.

    Ja que veig que hem arrivat fins a Roma i tot, i ja que es diu que internet es la finestra oberta al mon, ho aprofito per demanar a tothom que entri al blog i en especial als germans Maristes d’arreu del mon que ens enviin imatges marianes en postal o fotografia del lloc on resideixin, des de la Nativitat fins la Dormició de la Marededéu, actualment es la col·lecció de l’Arxiu Gavín en que més hi estem treballant amb unes 461.000 imatges marianes a nivell mundial; acceptem des de la patronímica d’una església, fins a les imatges d’altars laterals, imatges en escoles, residencies, façanes, etc., tant en imatge, vitralls, relleus, quadres, mosaics, etc.

    Correu Postal :
    Josep Sansalvador
    Arxiu Gavín
    25612 – Monestir de les Avellanes
    Lleida

    Correu electrònic:
    arxiugavin@maristes.cat

    Josep Sansalvador
    Arxiu Gavín

  4. Fa ja molt de temps que m’intrigue el perque moltes teulades de esglesies, capelles, algunes torres, etc. les corone un cantir o una gerra, Quan les reformen o restuaren, ni posem un de nou, almenys per aqui a la zona de Tarragona. Quin significat te aixo. Pot semblar una tonteria pero m’intrigue. Dons ho he preguntat a gent que ha fet aquesta reforma i em diuen que no ho saben. Fa dies que li dono voltes, hi he pensat en Uds. si m’hen podria dir alguna cosa o ha on em pug dirigir. Moltes gracies.

  5. La família Mairal – Castells, hem tingut el plaer de poder visitar El Monestir , així com l’Arxiu Gavín. Ha estat una meravella!!. Us animem a tothom , a venir a visitar-los.

  6. Teni per casulitat un volum n2 del Inventari d Iglesias.
    Estic ple de alegria de teni personas
    Com Vd, en aquet momement.
    Moltas Gracias Sr.Josep

  7. Retroenllaç: IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFÍA MONUMENTAL DE CATALUNYA . MONESTIR DE SANTA MARIA DE BELLPUIG DE LES AVELLANES. OS DE BALAGUER. LA NOGUERA. LLEIDA – Diari de Castellar del Vallès

Deixa un comentari