Tot el que cal saber sobre el Bloc del Monestir de les Avellanes

Estructura lògica de la Web socialAprofitant que el bloc del Monestir de les Avellanes ja ha superat les 10.000 visites, hem pensat en publicar una entrada on s’expliqui una mica l’estructura i el contingut que ofereix el bloc del monestir. Continuem encara en la versió beta del nostre bloc, és a dir en període de proves. Motiu pel qual, de tant en tant afegim i traiem continguts, així com fem petits canvis d’estructura, tot plegat perquè nosaltres també estem aprenent i experimentant en el món de la blogosfera.

El bloc del Monestir de les Avellanes està estructurat en dos apartats o espais:

  1. L’espai dedicat a les entrades (articles o posts), aquest és l’espai més visible, al centre de la pantalla i on és poden llegir els diferents articles que es publiquen en aquest bloc. Sempre hi són visibles els últims 7 articles publicats. S’ordenen de forma cronològica de més recent a més antic.
  2. L’espai de la barra de navegació. És l’apartat que podeu visualitzar a l’esquerra de la pantalla, estructurat en una barra llarga i vertical, en la qual si van distribuint diversos serveis, notícies i informacions, enllaços, etc, relacionats amb el bloc del Monestir.

A. L’espai central, dedicat a les entrades conté a la vegada dos apartats destacats:

  • L’apartat que conté contingut dels articles (en el món dels blocs se solen anomenar entrades o posts), normalment format per text, fotografies i enllaços diversos. També en alguns casos per vídeos i so.
  • L’apartat que conté els comentaris. En aquest apartat, que es troba per sota de l’anterior s’hi troben tots els comentaris que heu deixat els visitants del bloc del monestir i que nosaltres, sempre que podem intentem contestar.

A banda d’aquests dos apartats destacats, l’espai dels articles està format en primer lloc pel títol de cada entrada (si premeu sobre d’ell, es desplegarà l’article complet, juntament amb els comentaris que s’hi han afegit). Sota del títol hi podeu veure el dia i l’hora en que es va penjar l’article. A la vora i entre parèntesi hi veureu el conjunt de categories sota les quals es classifiquen tots els articles. (vegeu a la barra de navegació totes les categories). Sota d’aquestes hi ha els “tags” o etiquetes, són les paraules claus amb les que s’identifica cada article i que permeten la cerca d’aquests des del cercador del bloc (vegeu la barra de navegació).

Sota d’aquests elements ja hi podeu veure l’article en si. El bloc del monestir, sempre s’ha volgutEscala de l'enteniment caracteritzar per presentar els articles de text acompanyats de fotografies o elements audiovisuals, com per exemple vídeos. També properament esperem experimentar amb material sonor. L’objectiu de tot això es presentar uns continguts agradables de veure i llegir, i a la vegada explotar totes les possibilitats que ens ofereix el llenguatge hipertextual. Per això també veureu en totes les nostres entrades/articles diversos enllaços, la finalitat dels quals es ampliar la informació sobre alguns termes o paraules, si l’usuari així o vol, en alguns casos també fan la funció de cites, per tal de referenciar i certificar allò que diem.

Per no presentar unes entrades/articles excessivament llargues normalment trobareu la frase “Llegeix la resta d’aquesta entrada“, si premeu sobre aquesta frase (a l’igual que sobre el títol) es desplegarà el contingut sencer de l’article, incloent-hi els comentaris que s’hi han afegit. D’aquesta manera si us interessa el tema de l’entrada, podeu llegir-la de forma completa.

Per sota d’aquesta frase hi trobem el terme “Comments“, són els comentaris. Si davant d’aquest terme i veieu un número (per exemple 4 Comments) significa el nombre total de comentaris que s’han fet sobre aquest article. Si premeu sobre el terme es desplegaran i podreu visualitzar tots els comentaris. I a la vegada podreu incloure-hi el vostre si voleu. Per fer-ho, veureu al final de tot un quadre en blanc on podeu afegir el vostre text. Als tres camps de damunt només es obligatori posar-hi el vostre nom o pseudònim, mentre que es voluntari afegir-hi la vostra adreça electrònica i l’enllaç d’alguna web o del vostre bloc. Finalment recordeu-vos d’enviar el comentari, prement la icona on posa “enviar el comentari“.

B. L’espai lateral o barra de navegació, situat a l’esquerra de la pantalla:

L'albada del Monestir de les AvellanesEn aquest espai hi podeu trobar diferents coses, ja sigui promocions, enllaços, recursos, cercadors, informació, etc, que d’alguna manera està relacionada amb el bloc del Monestir o bé amb els blocs en general.

Si anem baixant de dalt a baix, el primer que veieu és el calendari. Aquest mostra totes les entrades/articles que s’han publicat al bloc durant aquell més. Posant el ratolí damunt d’un dia concret us dirà quina entrada s’hi va publicar i si premeu damunt d’ell, us enllaçarà directament amb l’article publicat. A més podeu anar navegant pels mesos anteriors i així anar veient, de forma cronològica quines entrades s’han publicat.

Sota el calendari veieu un apartat anomenat “l’actualitat del bloc“, és un banner informatiu, on hi apareixen les 5 últimes entrades que s’han publicat, hi veureu les primeres paraules del títol i la data de publicació. La imatge del fons és del Monestir. Si premeu damunt la imatge us enllaçarà amb una pàgina que us permetrà afegir als vostres favorits el bloc del Monestir. (vegeu més endavant l’apartat de subscripció).

Davall d’aquest apartat i trobem “Escull la llengua“. El nostre bloc utilitza com a llengua habitual el català, tot i que també hi trobareu articles en altres llengües. Mitjançant aquest apartat podeu traduir el contingut del bloc a la llengua que vosaltres desitgeu. Tingueu en compte però que es tracta de traductors automàtics i per tant la traducció té algunes deficiències, per això us oferim diversos opcions. Els traductors que us oferim són: els tres de color taronja que si premeu sobre ells us traduiran directament el bloc a la llengua que indica cadascun d’ells. La icona on posa “traductor”, enllaça amb Apertium, un traductor de la Universitat d’Alacant que us permet la traducció a diverses llengües de la península i de França. Opentrad, és un altre traductor que permet traduir al castellà i al gallec. Finalment el traductor de Google, que permet la traducció a 35 llengües diferents.

El següent apartat són les “Pàgines“, aquestes ofereixen informació relacionada amb el Monestir i el seu bloc. Hi podeu veure la pàgina “sobre nosaltres” on s’explica qui som. També la pàgina “Notícies sobre el Monestir” on hi ha enllaçades diverses webs que parlen del monestir (blocs, articles, notícies, vídeos, etc.). Finalment la pàgina de “Cercadors de blocs” que ofereix un llistat de cercadors que classifiquen i permeten trobar els blocs que busqueu.

Logotip del web del Monestir de les AvellanesL’apartat d’Arxiu d’entrades és un desplegable que recull tots els articles que s’han anat publicat al bloc. Els ordena de forma cronològica, per mesos, de més actual a més antiga. Per tant aquí podeu trobar tots aquells articles que encara no havíeu llegit o consultat. Sota d’aquest hi ha el cercador del bloc, mitjançant el qual podeu buscar articles del bloc segons les etiquetes, és a dir que si escriviu una paraula us apareixeran totes les entrades que estan descrites amb aquella paraula.

Les Categories són la forma de classificar el contingut del nostre bloc. Mitjançant les categories podeu veure clarament de quins temes es parla al bloc del Monestir. Com hem comentat abans, cada entrada està classificada per un conjunt de categories que defineixen el seu contingut. A partir d’aquestes categories enllaçareu amb tots els articles que parlin d’aquell tema en concret (ex. “Noguera alta”).

Els apartats d’altres blocs i de pàgines web són els nostres enllaços amics. A altres blocs i trobareu tot un conjunt de blocs que ens han semblat interessants, ja sigui pel contingut que tenen o perquè d’alguna forma parlen dels mateixos temes que tractem al nostre bloc. L’apartat de pàgines web segueix el mateix criteri, però en aquest cas no són blocs, sinó webs que en general parlen de patrimoni, paisatge, monestirs, Catalunya, la Noguera, etc.

La següent zona està dedicada a la Biblioteca del Monestir, en realitat és un enllaç al bloc de la Biblioteca. Si premeu damunt d’aquest apartat us durà a aquest bloc. En aquest enllaç es mostra a la vegada l’última entrada que s’ha publicat en aquest bloc, si hi premeu us hi enllacarà. Per fer aquest enllaç s’ha emprat el sistema de subscripció RSS.

Fotografies del Monestir, és una mostra de fotografies relacionades amb el monestir i la comarca. Aquestes van variant de tant en tant, si premeu damunt de qualsevol d’elles us enllaçarà amb una altra pàgina on podreu veure tot el conjunt de fotografies del monestir que s’han publicat al bloc.

Els tres apartats següents són “entrades recents“, on podeu veure l’última entrada publicada al bloc. “comentaris recents” on podeu enllaçar amb els dos últims comentaris més recents. I finalment “Hem tingut” que fa referència al nombre de visitants que han passat pel bloc des de la seua creació.

Arribem a l’apartat de sindicació de continguts o de subscripció. Mitjançant aquest apartat podeu estar alRSS, un sistema per sindicar els continguts del bloc dia dels continguts (entrades i/o comentaris) que es van publicant al bloc. Si premeu damunt de “RSS de les entrades” o “RSS dels comentaris“, guardareu aquests apartats del bloc o bé als vostres favorits o bé entre les icones del vostre navegador. A partir d’aquí sempre tindreu a l’abast els continguts més recents del bloc sense necessitat de cercar-lo cada dia. També si teniu compte a iGoogle (o altres pàgines d’inici), podeu afegir-lo com una finestra nova i us aniran apareixen els continguts més recents. També cal recordar que si teniu un bloc o web, podeu afegir-hi l’enllaç de la subscripció. Sota d’aquest apartat teniu també la mateixa forma de subscripció, però mitjançant feedburner, un altre programa, per si hi estiu més habituats.

Finalment els últims apartats són “els blocs al dia“, són cercadors de blocs, relacionats amb la pàgina de “cercadors de blocs“, si premeu sobre la icona us portarà a les webs d’aquests cercadors. “cercadors webs” és el mateix, però en aquests cas són cercadors generals de la web. “Som Patrimoni.Cat“, és el reconeixement que ens han fet per col·laborar a difondre el patrimoni de la nostra terra, si premeu la icona anireu al portal web de Patrimoni.gencat. I finalment una informació d’interès general “Lo temps d’avui” és l’espai dedicat a la meteorologia, en aquest cas podeu veure la previsió més recent i si premeu damunt el mapa us enllaçarà amb la web del Servei Meteorològic de Catalunya.

I ara a practicar!, i si teniu qualsevol dubte, ens escriviu un comentari i estarem encantats d’ajudar-vos a resoldre’l.

2 pensaments sobre “Tot el que cal saber sobre el Bloc del Monestir de les Avellanes

  1. Avui miran l’internet hem pogut veure les fotos del Monestir i l’arxiu Gavin es per poder-lo disfrutar tant pels qui el coneixen com els que’l poden veure pe’l seu natural . Per molts anys

  2. Sempre he estat un gran admirador de la tasca feta per en Josep Mª Gravin i Barceló ,per en Ramon Centelles i també per la d’en Josep Sansalvador. Vaig ser durant un temps col•laborador de l’arxiu i sempre he contribuït amb les meves petites aportacions a les admirable col•lecció que ara s’exposa en un lloc tan digna com és el Monestir de les Avellanes. .Es una gran obra que calia conservar i continuar-la .Moltes felicitats a tothom que ha fet possible aquesta realitat
    Josep Relats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s