El Monestir de les Avellanes acull la sessió de debat del procés participatiu Governs Locals a les comarques de Lleida

Reunió GovernsLocals.cat al Monestir de les AvellanesEl Centre de Reunions del Montsec del Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer) ha acollit aquest dijous l’última sessió del procés de debat GovernsLocals.cat. La sessió ha estat presidida per la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, la sessió s’ha adreçat a una vuitantena d’alcaldes i presidents de consells comarcals de la demarcació de Lleida.
Es tracta de la darrera de les set sessions territorials que el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge ha organitzat arreu del país, per tal de fomentar la màxima participació del món local, escoltar i recollir les seves propostes per definir la nova legislació de l’Administració local a Catalunya.
governslocals monestir de les avellanesLa consellera ha recordat, en declaracions als mitjans de comunicació, que amb aquest procés de debat “es dóna la mateixa veu tant a l’ajuntament més petit de Catalunya com al més gran” amb l’objectiu “d’escoltar el món local abans de legislar i fer-ho tenint en compte la diversitat del món local d’aquest país”. 
Sessió de GovernsLocals.cat

Sessió de GovernsLocals.cat

Precisament, la principal reivindicació dels alcaldes i alcaldesses en la sessió és la necessitat de legislar tenint en compte la diversitat del món local. “Hi hauria d’haver certa flexibilitat i altres elements que juguin a l’hora de decidir si un ajuntament pot exercir certes competències”, ha explicat la consellera. Borràs també ha assegurat que aquesta és una demanda generalitzada al conjunt de les set sessions de Governs Locals: “Se’ns ha demanat que es tingui en compte la pluralitat que existeix en el país de municipis molt grans i alhora de municipis molt petits en població, però amb molta extensió territorial. Per tant, cal dotar-los d’eines per poder donar resposta a les seves necessitats”, ha reblat.

Borràs ha remarcat que aquest procés de debat s’ha rebut molt positivament, ja que abans d’elaborar les noves lleis del món local, “obtenim les opinions d’aquells a qui més afecten aquestes modificacions”. En aquesta línia, la titular de Governació ha destacat l’alta participació dels representants del món local en les sessions de debat al territori del procés participatiu GovernsLocals.cat, “Són més de 500 els alcaldes que han participat en aquestes sessions i tenim l’opinió de més del 50% dels ajuntaments de Catalunya”.

governslocals7La consellera ha estat acompanyada del secretari general del Departament de Governació, Francesc Esteve; el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer; la directora general d’Administració Local, Montserrat Mundi, i la directora territorial de Governació a Lleida, Anna Feliu.
A l’acte també han participat l’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.
 

El procés participatiu de debat GovernsLocals.cat
 
El Govern, juntament amb les altres administracions, ha posat en marxa el procés de debat GovernsLocals.cat per definir com ha de ser l’Administració local catalana del futur. Aquest procés de debat té com a objectiu posar sobre la taula i repensar qüestions relacionades, entre d’altres, amb l’ordenació territorial, l’organització dels governs locals o les finances locals.
Alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals podran participar presencialment a les sessions de debat al territori que s’han iniciat aquest gener, després que, a finals de 2016, s’hagi presentat la iniciativa als diferents consells d’alcaldes i alcaldesses de Catalunya.
Aquest procés vol involucrar tots els nivells de l’Administració, per la qual cosa totes les administracions hi són representades en diferents grups de treball, els quals han desenvolupat unes primeres aportacions, en forma de sis ponències, que es debatran en les sessions de debat al territori.
També s’establiran diversos processos participatius a nivell municipal i es recolliran opinions a través del web GovernsLocals.cat, a més del butlletí electrònic, que fomentarà la participació dels electes. Els documents resultants d’aquest debat es coordinen a través d’un comitè tècnic, format per representats de totes les administracions, i se sotmetran a la consideració d’un grup d’assessors externs.
El procés de debat finalitzarà el mes de març, amb l’elaboració d’un document final que es traslladarà al Parlament de Catalunya i que ha de servir com a base per elaborar les futures lleis dels governs locals.
Com són les sessions de debat ?
Les sessions territorials arrenquen amb una breu presentació del procés de debat GovernsLocals.cat, així com de les sis ponències per part dels seus respectius coordinadors. Tot seguit, els alcaldes i alcaldesses es divideixen en tres grups de treball per abordar amb més profunditat un debat sobre els sis àmbits de Governslocals.cat: ordenació territorial i serveis a les persones, organització dels governs locals, relacions intergovernamentals, nova governança, innovant en la gestió pública local i finances locals. Un cop finalitzats aquests grups de treball individualitzats, es reprèn el plenari, on es presenten les conclusions de cada grup i on té lloc un debat final entre tots els assistents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s