A cop d’ull, el desembre del 2011 al Monestir de les Avellanes

Han estat dies “emboirats”, massa dies… D’una boira “pixanera” que sembla de rec per aspersió… Ni vèiem el sol, ni sentíem el ocells, a part que quasi tots han fugit… però mireu, la gent, els hostes, com cal dir-ho en propietat, han omplert  l’hostatgeria i part de la Casa d’Espiritualitat al llarg del pont d’inicis de desembre i  tots els caps de setmana. També s’han deixat veure els dies feiners.  Amb boira i tot el Monestir té un “encís” que els enamora, una pau que ressona per dins… Tornaran a vindre? Déu ho faci.

Dit això, anem per feina, que és el que ara toca.

1. Amb permís del porc senglar… menjarem panellets!

Expliquem-ho bé: a principis de novembre (dia 3), es va signar un contracte per cinc anys entre els GG. Maristes i el Centre Tecnològic  Forestal de Catalunya, per establir una nova  plantació de “pi pinyer de tronc canadenc” a l’anomenada finca “Pi gran”. L’àmbit d’actuació és de 0.5 ha. Allí ja s´ha realitzat per part del Centre Tecnològic, la plantació, i es farà manteniment i seguiment de la planta experimental de més d’un centenar de  pins pinyers, aproximadament, com abjecte d’aquest contracte.

Però resulta que els amics porcs senglars, ni saben de lleis, ni saben de lletra… i ja us podeu imaginar quins furgalls hi han fet les pobres bestioles en les seves escapades nocturnes… De fet en dues nits van trinxar dues files de plantació… Així que tornem-hi… Es va replantar  i s’ha posat una tanca adequada al medi i lloc i  protegit els plançons amb plàstics.

Si tot va bé i l’esmentat “ramat” ens deixa,  d’aquí a cinc anys us convidarem a la primera i solemne degustació de panellets amb pinyons dels pins pinyers del Convent, collita 2017, D.O. “Pinyons del Bicentenari…”

2. Les “teles” fan cua…

Quin enrenou de teles, cables,  grues, camarògrafs, periodistes, “microfonaires”… de tota mena…  Durant dos dies això va ser un plató, una mica silvestre, però un plató… Algú que volia “xupar” càmera fins i tot es va posar la camisa nova…

Una productora de programes per les teles de la “xarxa de Televisions locals de Catalunya” va escollir la nostra cuina pel programa “La cuina de...” i com que tocava la Noguera ens va tocar a nosaltres. Els nostre cap de cuina, “Boby”, va fer delícies amb la cuina de la mel:  Tronc de bacallà fresc a l’aroma de la mel, amb ceba encaramel·lada, tot fregit amb mel l´oli d´ aquestes terres… Dos dies després van filmar els “entrants”, es a dir, unes boniques vistes  de diferents indrets del Monestir.

Però la festa grossa fou el dia 21, amb TV3, “Segre” i “La Mañana” de Lleida, ben matiners. Era per llogar-hi cadires. Tot solemne, quasi monàstic, sortida pausadament ritual de les campanes. La petita… la grossa… amb respectuosa emoció i unció. Aquella immensa grua semblava que volia foradar fins i tot el cel per posar cada campana al seu “niu”…, i allí estan “La Santa Maria de Bellpuig” i la premonstratesa “Santiago Apóstol”, que fetes ja les proves,  sentirem  a partir del 2 de gener de 2012.

Ai, ai, com els ossos i les ànimes d’en Pascual, Caresmar, Trueta i tants monjos, els Ermengols i tota la família comtal d´Urgell i el nostre recordat Ramon Nonato, es devien remoure de goig en sentir, des del campanar,  l’esperat toc…

Per ara, ja n’hi ha prou. Sant Feliç Any Nou

Germà Ramon Benseny / Monestir de les Avellanes, desembre, 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s