XIV Jornada tècnica de l’oví i el cabrum al Monestir de les Avellanes

Ramat d'OvellesJornada tècnica de referència, dijous 26 de febrer de 2015

Un cop més ens trobarem al Monestir de Santa Maria de les Avellanes en el marc de la XIV jornada de referència del sector oví i cabrum de Catalunya per tractar els temes que el propi sector considera de màxim interès per al futur del sector oví i cabrum.

VEGEU EL PROGRAMA COMPLET

En primer lloc farem una breu exposició de les actuacions que el DAAM a dut a terme en el marc del pla de recuperació del sector.

XIII Jornada Ovi i CabrumDonada la forta dependència que tenen els ajuts en la viabilitat del sector, parlarem dels nous ajuts directes de la PAC 2015-2020, dels nous ajuts de joves i inversions a les explotacions, dels nous ajuts de zones amb limitacions naturals i els nous ajuts agroambientals relacionats amb el sector. També analitzarem l’experiència de cinc joves ramaders de Catalunya amb diferents tipologies d’explotació: extensiva, semi-extensiva i intensiva.Dinar dels participants a la Jornada del 2014

Inscripcions i dinar: la Jornada és gratuïta i oberta a tothom, cal confirmar l’assitència al dinar abans del 25 de febrer a través de l’Oficina Comarcal de la Noguera (973 443 603 – A/e anoguer.damm@gencat.cat) o a ASPOC i FECOC (973 450 496 – a/e aspoc@compsaonline.com). El preu del dinar és de 20 €

Discurs de presentació de Josep Pàmies al Monestir de les Avellanes (14 febrer 2015)

Presentació Josep PàmiesEl 14 de febrer 2015 vam tenir el goig de gaudir de la conferència “Plantes medicinals, salut i agricultura ecològica” amb Josep Pàmies, en el marc del programa d’activitats “Avellanes DO” 2015. Us deixem per escrit el discurs de presentació de l’acte:

Benvolguts amics i amigues que ens honreu amb la vostra presència i confiança, sigueu tots i totes benvinguts. Permeteu-me però que doni una cordialíssima benvinguda al Sr. Josep Pàmies. Un home de casa; un home de la Noguera. Gràcies pel que sou i feu. I encara més perquè avui veniu aquí a compartir entre nosaltres la vostra saviesa i experiència.Conferència de Josep Pàmies al Monestir de les Avellanes

Un periodista, no fa gaire temps, va escriure això: La història d’en Josep Pàmies és la d’una rebel·lia. Dintre d’aquesta rebel·lia, un element de continuïtat és l’arrelament a la terra i un altre, el seu tarannà per l’acció directa, sense burocràcies… Pàmies és pagès i viu a Balaguer, a la Noguera. Hi té una explotació on s’hi produeixen verdures… però és molt més que no pas això.

Josep Pàmies al Monestir de les AvellanesJa fa uns vint anys, més o menys, que va abandonar els mètodes moderns de cultiu que fan un ús abusiu de productes químics i de pesticides, per passar al cultiu ecològic; en va resultar una millora radical de la seva pròpia salut i la de les seves terres. Des d’aleshores, el Josep s’ha convertit en un fervent defensor del cultiu ecològic i ha investigat i promou l’ús de les plantes amb propietats medicinals, sobretot l’estèvia i l’absenta. Josep també critica ferotgement la indústria farmacèutica i les empreses que promouen l’ús dels transgènics.

Porta la pagesia a la sang (quatre generacions); als setze anys ja treballava la terra (cultiu de fulles i de flors comestibles). Dedica una part del seu temps a estudiar i a promoure les plantes medicinals (algunes, prohibides). Vinculat al Slow Food, moviment mundial que propugna una alimentació meditada, ecològica i saludable, Pàmies porta molts anys cultivant més de trenta plantes medicinals, entre elles, l’Stevia Rebaudiana, que és un veritable tresor per a les persones amb diabetis, hipertensió, colesterol, tConferència Josep Pàmiesriglicèrids, ansietat, obesitat, etc. Qui no ha sentit parlar de la “dolça revolució…?”

A nivell professional forma part d’una petita empresa familiar “Pàmies Hortícoles S.L.”, de Balaguer, dedicada a la producció curosa de vegetals per al consum humà sota les tècniques tradicionals i amb respecte al medi ambient; recupera per a les amanides herbes del camp, mal anomenades “males herbes” per l’agricultura industrial i química. Es proposa de donar a conèixer temes que el preocupen i que estan relacionats amb l’alimentació i amb la salut, tot aportant les seves experiències amb noves propostes.

Hi ha persones, jo mateix, i potser també algú de vosaltres, que hem sentit a parlar de que el Josep Pàmies és activista i pagès. I jo em pregunto: “és pagès perquè es activista o és activista perquè és pagès?”… Potser al llarg d’aquesta xerrada un tindrem resolt…

Josep Pàmies al MonestirTambé temps enrere la premsa és va fer ressò d´una expressió d´en Pàmies: “Fer balcons de salut”… és a dir, en comptes de tenir-hi només flors, hi ha d’haver les plantes medicinals necessàries… com una farmaciola de primers auxilis: farigola (a Lleida en diem timó), romaní, sàlvia, orenga. Ens hi animen?…

Finalitzo ja. Gràcies senyor Pàmies pels vostres treballs, per les vostres investigacions i per la vostra valentia, que tot cal dir- ho, per promoure costums i hàbits de benestar, per una bona alimentació i una vida més saludable per a tots, especialment pels malats. I perquè sou un dels millor referents de la nostra comarca.

G. Ramon Benseny i Beso
Superior del Monestir de les Avellanes
Os de Balaguer (La Noguera), 14 de febrer de 2015

Un Sant Valentí ple de propostes al Monestir de les Avellanes

Aquest dissabte, 14 de febrer de 2015, és Sant Valentí i el Monestir de les Avellanes t’ofereix les següents propostes d’activitats.

Xerrada Josep Pàmies_MonestirAvellanes_2015.02.14Visita guiada al Monestir de les AvellanesJosep Manel Vega, guitarrista

El Restaurant el Claustre us ofereix també tot el cap de setmana el MENÚ ALIMENTA EL TEU AMOR, especial Sant Valentí 2014, amb copa de Cava de Benvinguda!            PREU: 18 € (iva inclòs)

Primer platClaustre Monestir Avellanes

  • Timbal de bacallà amb tomàquet i mousse d’escalivada
  • Canalons casolans de carn i bolets
  • Risotto de gambes llagosteres i calamar
  • Ou fregit amb patates, foie i aromes de tòfona
    Caragols a la llauna (Suplement 2 €)

Segon platBacallà del Monestir

  • Cap de costella de corder amb puré de carabassa.
  • Rodó de vedella amb salsa de verduretes.
  • Filet de lluç a la marinera
  • Bacallà al nostre pil-pil
  • Filet de vedella amb escalopí de foie. (Suplement 6 €)

PostresMonestir de les Avellanes

  • Lioneses de nata amb xocolata calenta.
  • Pastís de formatge amb maduixes.
  • Sorbet de llimona i cava.
  • Platet de formatge d’Agramunt.
  • Coulant de xocolata amb gelat de coco. (Suplement 3 €)

Begudes

  •  Aigua, copa de vi del Monestir i cafè o infusió inclosos

 

 

Discurs inaugural de l’exposició d’il·lustracions de cotxes clàssics de Manel Esteban i Bevià

Manel EstebanDel 7 de febrer al 6 de març podeu gaudir de l’Exposició “Recull d’il·lustracions de cotxes clàssics i veterans” de Manel Esteban i Bevià. (Sala Capitular. Monestir de les Avellanes.) Aquest és el discurs inaugural de l’exposició que va fer el Superior del Monestir, G. Ramon Benseny.

Manel i família, amics i tots que ens acompanyeu aquest matí. Bon dia i sigueu benvinguts. Permeteu-me unes paraules de presentar-vos un bon amic, un gran treballador i un magnífic artista. En Manel Esteban i Bevià
Discurs inauguralNascut a Barcelona l’any 1949, ja des de ben petit demostrà les seves qualitats amb el dibuix tant dins com fora de l’escola. Es fixa en els dibuixants del carrer, en les il·lustracions dels tebeos, etc., i no deixa escapar cap oportunitat per dibuixar. En paraules seves “qualsevol moment i lloc és bo per fer un dibuix, un apunt, un esbós”. Als 18 anys va ingressar a l’Escola Industrial per estudiar Delineació de la branca mecànica, d’acord amb el seu caràcter minuciós i detallista. L’inici professional en el món de les il•lustracions de tema còmic començarà durant la seva etapa al Servei Militar Obligatori, guanyant el primer premi del concurs organitzat al campament de reclutes a Cadis. En Manel és una “vocació permanent” per l´art, principalment pel binomi ”art i vida, ja des de jove i demostrat per mil experiències i treballs.

Cotxes clàssicsL’afició per l’automobilisme començà a través del socorrisme i tècniques de rescat. L’any 1969 participa en la creació de la unitat especial de motos de muntanya ‘Moto Alpina’.
De temperament aventurer, viatger i amant apassionat de la natura i de la zoologia, ja des de ben jove viatja per arreu del món, sense descuidar la seva terra, Catalunya, de la qual n’és un gran amant i bon coneixedor.
És sobretot l’observació minuciosa del que l’envolta la font d’inspiració de les seves il·lustracions, que destaquen per l’alt grau de detallisme en el seu contingut. Mireu, aquí tenim un jubilat ple d’esperit viu i d´una bullent força interior creativa. És innumerable tot el fons del seu treball, tan a nivell internacional com nacional : maquetació, il•lustracions de revistes, llibres, propaganda comercial, i científica, ofimàtica, disseny artístic, felicitacions, etc… Un etc. que seria molt i molt llarg. No li tremola la pols per agafar el llapis, ni se li tanquen el ulls per observar la vida.
ExposicióAvui el nostre Monestir es sent orgullós d´acollir l´obra d´un amic i alhora artista. L´amic Manel és expert de saber fer les coses poc a poc, amb cura, amb atenció, amb constància i mètode, incansable per aprendre i aplicar noves tècniques. Tot això perquè és un home obert, observador i un contemplatiu profund de la bellesa i de la vida. Per això a la seva obre no hi trobaren fades, ni nanos, ni dracs. I troben la història de cada dia, del progrés, el misteri i l´esclat de la natura, de la sorpresa… del que és viu i del que ell sent. És com un “master chef” ninotaire. En Manel transforma el que veu en obra d´art. I a través d´aquesta exposició ens regala un tast del seu art.
Gràcies Manel per confiar amb nosaltres.
Us desitjo a tots i totes i als que vindran a veure l´exposició, que passeu una bona estona, una estona bonica, agraïda…

Gràcies, Manel i endavant.

Germà Ramon Benseny
Superior del Monestir de les Avellanes
7 de febrer de 2015

Porcpassió 2015 al Restaurant El Claustre del Monestir de les Avellanes

Porcpassió 2015
Un any més el Monestir de les Avellanes participa a la campanya de promoció del porc de Lleida, denominada PorcPassió. Concretament el restaurant El Claustre del Monestir de les Avellanes us proposa el següent menú, on el protagonisme és per la carn de porc de Lleida.

Menú PorcPassió 2015

Primer plat
Trinxat de la Noguera amb ou ferrat, botifarra negra i pernil cruixent.

Segon plat
Filet de porc amb mongetes blanques saltejades, bacon i farigola.

Postres
Pastís de torró amb mel i pinyons

Preu: 15 €

El podeu gaudir de Dilluns a Divendres de 13:30 a 15:30 h.

Porcpassió 2015